Locatie: Huis Het Bosch Lexmond
Aanwezig:
- Roelof Westerhof: Gespreksleider
- Vertegenwoordigers aan paneldiscussie Werkgroep Landbouw:
- Corné Vermaat
- Gerrit de Jong
- Johannes ’t Lam
- Provincie Utrecht
- Mirjam Sterk, gedeputeerde
- Arthur Cremers, programmamanager Gebiedsgerichte aanpak Landelijk gebied
- Alexander Obermeijer, beleidsadviseur stikstof
- Anja de Wit, gebiedsregisseur
- Gemeente Vijfheerenlanden:
- Ton van Maanen, wethouder
- Roelof Westerhof, adviseur (extern)
- Gerdjan Bronkhorst, adviseur landbouw
- Govert-Jan Versluis, strategisch adviseur landelijk gebied
Op 25 november 2024 heeft er een goed bezochte bijeenkomst plaatsgevonden voor agrariërs en belangstellenden uit de gemeente Vijfheerenlanden, georganiseerd door de provincie Utrecht en de gemeente Vijfheerenlanden. De bijeenkomst vond plaats in Huis Het Bosch in Lexmond, met ongeveer 100 aanwezigen en een interessante agenda vol uitdagende onderwerpen.
De avond werd geopend door voorzitter Roelof Westerhof die de gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht verwelkomde. Wethouder Van Maanen sprak ook een hartelijk welkom uit namens de gemeente Vijfheerenlanden. Hierbij werd kort ingegaan op de actualiteit met betrekking tot het stoppen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de problematiek rondom de PAS-melders.
Een hoogtepunt van de avond was de boeiende presentatie van Anja de Wit (zie bijlage bij het verslag), die de aanwezigen meenam in de totstandkoming van de gebiedsagenda Vijfheerenlanden. Ze gaf een heldere toelichting op de opgaven en hoe deze verankerd zijn in de toekomstplannen.
Marieke Kok van bureau KnowWhy deelde de laatste update over de keukentafelgesprekken, waarbij van de 300 contactadressen al 200 daadwerkelijk zijn benaderd, wat heeft geleid tot meer dan 100 afspraken. Terugkoppeling van de gesprekken zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2025 plaatsvinden. Marieke benadrukte dat het vertrouwen van de agrariërs richting de overheid broos is en dat het er zo op aankomt wat we als overheden met de uitkomsten van de gesprekken gaan doen.
Gerrit de Jong, voorzitter van LTO Noord afdeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, schetste de schrijnende vergunningensituatie waarmee agrariërs momenteel worden geconfronteerd en hoe dit probleem zich in de loop van de tijd heeft opgebouwd (zie bijlage bij het verslag).
Arthur Cremers stelde zich voor als casemanager voor PAS-melders en legde uit dat hij en zijn team zich eerst zullen richten op de PAS-melders, en later ook op interimmers. De Provincie heeft van het Rijk € 8 miljoen ontvangen om maatregelen die hiermee samenhangen te kunnen financieren. Arthur deed het aanbod om op korte termijn met de werkgroep Stikstof in gesprek te gaan.
De avond werd afgesloten met een levendige paneldiscussie, waar aanwezigen in gesprek konden gaan met medewerkers uit de Werkgroep Landbouw, Mirjam Sterk en Ton van Maanen. Vanuit de zaal werd opgeroepen om vast aan de slag te gaan met het
‘laaghangend fruit’. Daarnaast werd opgemerkt dat een gecombineerde aanpak nodig is voor stoppende boeren door provincie en gemeente. Tijdens deze discussie vroegen leden van de landbouwwerkgroep Corné en Johannes om een verder mandaat vanuit de zaal voor het continueren van de werkgroep landbouw. Daarnaast willen ze in een kleinere werkgroep stikstof verder mogelijke oplossingen voor de vergunningenproblematiek uitwerken. De aanwezigen spraken unaniem hun steun uit waardoor de werkgroep landbouw wordt gecontinueerd en de werkgroep Stikstof verder in overleg kan met de provincie en de gemeente over de vergunningenproblematiek.