Een sfeerverslag van deze avond
Dinsdag 12 september 2023 was er een bijeenkomst in Huis Het Bosch voor de inwoners van Lexmond met betrekking tot de dorps(woon)visie van hun dorp. De opkomst was goed en de sfeer was ontspannen.
Joop van Montfoort opende de avond met een toelichting over het doel van de visie en wat de invloed van het dorp bij de visies is. Daarna heeft het bureau LOS stadomland de bedoeling van de avond verder toegelicht.
Workshops
Er waren 8 workshops waarbij de bewoners konden aansluiten en hun ideeën over het onderwerp konden geven. De workshops werden goed bezocht en er is veel input gekomen.
Enquete
Via Mentimeter konden bewoners en ondernemers van Lexmond een enquête invullen. In totaal hebben 104 mensen hiervan gebruik gemaakt. Hieronder vindt u een samenvatting van de resultaten.
Samenstelling
Het grootste deel (85) komt uit Lexmond of uit het buitengebied (16) of ergens anders vandaan (3). 20 zijn jonger dan 25, 16 zijn tussen 26 en 35, 10 zijn ouder dan 66 jaar.
Bijzondere kenmerken van Lexmond
Wat maakt Lexmond bijzonder? De natuur dichtbij, de landelijke maar ook centrale ligging worden gewaardeerd. Maar ook de gezelligheid, het verenigingsleven, het ondernemerschap en de betrokkenheid van inwoners worden veel genoemd. Lexmond is dorps en rustig met een mooi centrum en veel wandelmogelijkheden.
Wat wordt het meest gewaardeerd?
De kleinschaligheid, de bewoners, de ruimte, ons kent ons, de saamhorigheid en de vele activiteiten worden hierbij veel genoemd. Ook de rust, de voorzieningen en de centrale ligging scoren hoog.
Wat wordt het minst gewaardeerd?
Het verkeer, hard rijden, sluipverkeer naar de A27, zwaar verkeer door de dorp en over de dijk is een centraal thema. Ook het woningaanbod, te weinig winkels, het aanbod van openbaar vervoer en andere voorzieningen kan beter. Er is geen pinautomaat en weinig te doen voor oudere jeugd. In de wijken zou de openbare ruimte groener kunnen.
Hoe trots is Lexmond?
Men is heel trots op het dorp en het buitengebied van Lexmond (gemiddeld een 8,25). Sport- en verenigingsleven (8,4) en het sociale leven (8,1) scoren ook heel goed. De bereikbaarheid (7,7) en het dorpscentrum (7,4) scoren ruim voldoende. Werkgelegenheid in dorp en gemeente (6,8) en woonbuurten (6,6) scoren voldoende. De recreatiemogelijkheden langs de Lek krijgen een 5,6 en zijn dus te verbeteren.
Waar bent u nog meer trots op?
De sport, betaalbare woningen, het leiderschap van de inwoners, de veehouderijen en boeren, de biodiversiteit, de speelvoorzieningen en de supermarkt zijn ook kenmerken van het dorp waar de Lexmonders trots op zijn.
Op welke plek in Lexmond bent u trots?
Lexmonders zijn op meerdere plekken trots. Bijvoorbeeld op de uiterwaarden en de Lek, de natuur, het dorpscentrum, het dorpshuis, de dijk en het haventje.
Wat draagt bij aan het woonplezier?
Inwoners geven Lexmond een 9 voor woonplezier. Dicht bij de voorzieningen, veel groene openbare ruimte, veiligheid op straat, speel- en ontmoetingsplekken, het sociale leven en de rustige woonomgeving dragen bij aan het woonplezier in Lexmond.
Ervaart u wel eens overlast?
Lexmonders ervaren wel eens overlast, dit komt dan door omliggende bedrijven/boeren, verkeer, evenementen, geluiden uit de buurt of bij hevige regenval. Maar een deel van de bewoners (19) ervaart helemaal geen overlast.
Voor welke doelgroepen is woonruimte nodig?
Woonruimte is het meest nodig voor starters/jongeren, daarna voor ouderen, gezinnen, mensen die zorg nodig hebben, statushouders en arbeidsmigranten.
Wie heeft nog meer woonruimte nodig?
Ook eenoudergezinnen, alleenstaanden, studenten en Oekraïners hebben volgens de Lexmonders behoefte aan woonruimte. Voor beschermd wonen, tiny houses, groepswonen en huurders moet ook aandacht zijn volgens de inwoners van Lexmond.
Volledige uitslag ontvangen?
Dit is een samenvatting van de enquête uitslag. Wilt u graag de volledige uitslag ontvangen? Mail dan naar dorpswoonvisies@vijfheerenlanden.nl onder vermelding van enquête Lexmond.
Vervolgavond
1 november 2023 is er vanaf 19.30 uur een vervolgavond in Huis Het Bosch waar de bewoners de verwerkte input te zien krijgen en daarover weer een mening kunnen geven.
Het volledige verslag is op te vragen via dorpswoonvisies@vijfheerenlanden.nl.