Sociaal Team

Het Sociaal Team ondersteunt inwoners met het aanpakken van uw vragen en zorgen. Ze bekijken wat u kunt bereiken met de hulp van familie, vrienden en buren. En met hulp van organisaties zoals school, huisarts, GGD of het Sociaal Team zelf. Heeft u specialistische hulp nodig? Ze ondersteunen u en zoeken naar passende ondersteuning.

In het Sociaal Team werken mensen met kennis over onder andere:

  • maatschappelijke dienstverlening
  • Wmo voorzieningen
  • Jeugdhulp
  • geestelijke gezondheidszorg
  • werk- en inkomen.

Het Sociaal Team bestaat uit vier teams we werken vanuit drie locaties in Vianen, Leerdam en Meerkerk.

Als u een vraag voor hulp of ondersteuning heeft aangemeld bij het Sociaal Team neemt een medewerker van het team contact met u op voor een eerste gesprek. De eerste afspraak is meestal bij u thuis.

Het is belangrijk dat u goed uitlegt wat uw vraag of zorg is. Dit kunt u samen doen met iemand die u goed kent. Als u wilt kan er iemand bij het gesprek aanwezig zijn. Als u niet goed Nederlands spreekt is netwerk te vragen aanwezig te zijn. Dit kan prettig en verstandig zijn, omdat twee meer weten dan één.

Hoe kom ik in contact met het Sociaal Team?

U kunt contact opnemen met het Sociaal Loket via 0800 - 5016 of via sociaalloket@vijfheerenlanden.nl en hen uw vraag voorleggen.

Bij vragen voor jeugd onder 18 jaar kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket Jeugd via sociaalloketjeugd@vijfheerenlanden.nl. Zij helpen u verder.

Gratis ondersteuning

Als u liever iemand meeneemt die onafhankelijk is, dan is dat ook mogelijk. De gemeente biedt u gratis ondersteuning aan. Dit heet cliëntondersteuning. De ondersteuner geeft u informatie, advies en helpt u bij het gesprek met het Sociaal Team.

Hierover leest u meer op onze pagina Cliëntondersteuning.

Wij delen informatie

Uw gegevens zijn persoonlijk en waardevol. Het Sociaal Team hecht daarom grote waarde aan uw privacy. Soms hebben wij advies of aanvullende informatie nodig van zorgverleners die u al helpen of eerder hebben geholpen, bijvoorbeeld van een huisarts. Dit hebben wij nodig om samen met u te kijken naar de juiste ondersteuning. Wij moeten daarvoor uw gegevens met een ander, in dit voorbeeld een huisarts, delen. Hiervoor vragen wij uw toestemming via een toestemmingsformulier. Op het formulier vermelden we duidelijk waar wij u toestemming voor vragen. U kunt uw toestemming altijd intrekken.

Verwijsindex

De Verwijsindex is een digitaal systeem waarin professionals kunnen aangeven dat zij betrokken zijn bij jongeren. Zo kan er onderling afgestemd worden welke ondersteuning het beste past. Hierdoor kan er eerder samenwerking ontstaan op gezinsniveau om te voorkomen dat er langs elkaar heen gewerkt wordt. Er wordt enkel gedeeld dat het Sociaal Team betrokken is. Er wordt geen inhoudelijke informatie gedeeld.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Multi Signaal (Deze link gaat naar een externe website).

Eigen bijdrage

Voor een Wmo-voorziening betaalt u bijna altijd een eigen bijdrage Wmo. Het maakt niet uit of u deze ondersteuning of het hulpmiddel in natura ontvangt, of in de vorm van een persoonsgebonden budget. De hoogte van de eigen bijdrage kunt u vinden op de website van het CAK (Deze link gaat naar een externe website).

Wat zijn de Jeugdwet en Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

In Nederland hebben we een Jeugdwet en een Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). In deze wetten staat hoe gemeenten de jeugdhulp en Wmo-ondersteuning moeten regelen.

Gemeente Vijfheerenlanden heeft een integrale verordening Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gemaakt. In deze verordening staan de regels voor het organiseren en het geven van jeugdhulp of Wmo-ondersteuning. De integrale verordening is door de gemeenteraad vastgesteld.
In deze Publieksversie Verordening Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning gemeente Vijfheerenlanden 2024 (PDF, 998.6 kB) hebben we de verordening zo leesbaar mogelijk opgeschreven. De inhoud van deze publieksversie geeft u geen rechten. Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket.