Woonwagens en standplaatsen
Als gemeente Vijfheerenlanden hebben wij de wens om voor al onze inwoners een prettige woonplek te creëren, dus ook voor mensen die in een woonwagen willen wonen.
In juni 2023 heeft de gemeenteraad daarom het Woonwagenbeleid Vijfheerenlanden (Deze link gaat naar een externe website) vastgesteld. In dit beleidsplan worden kaders geschetst om het aanbod voor woonwagenbewoners op orde te brengen.
Locaties
In de gemeente Vijfheerenlanden zijn vijf woonwagenlocaties met in totaal 26 standplaatsen.
- Leerdam
- Copierlaan
- verhuur van standplaats met woonwagen door woningcorporatie KleurrijkWonen
- Copierlaan
- Meerkerk
- Burggraaf
- verhuur van standplaats door woningcorporatie Fien Wonen
- woonwagen is eigendom van bewoner
- Burggraaf
- Vianen
- Joke Smitlaan
- verhuur van standplaats door woningcorporatie LEKSTEDEWonen
- woonwagen is eigendom van bewoner
- Lexmondsestraatweg
- verhuur van standplaats door gemeente
- woonwagen is eigendom van bewoner
- Panoven
- koopstandplaats met koopwoonwagen
- Joke Smitlaan
Onderaan deze pagina leest u wanneer en hoe u in aanmerking komt voor een standplaats en hoe u zich kunt inschrijven.
Invulling geven aan de uitbreidingsvraag
In 2021 is er een onderzoek naar de behoefte aan standplaatsen uitgevoerd. De uitkomsten geven een eerste beeld van de extra vraag naar woonwagenstandplaatsen in Vijfheerenlanden. Tegelijkertijd is het toevoegen van extra standplaatsen en woonwagens complex. We zien daarom de lokale behoefte als onze primaire opgave. Dat wil zeggen: de concrete vraag van inwonende kinderen van woonwagenbewoners en spijtoptanten in Vijfheerenlanden. Op dit moment wordt er gewerkt aan locatieonderzoek voor de uitbreiding van het aantal standplaatsen in Vijfheerenlanden om in deze behoefte te kunnen voorzien.
Toewijzing vrijkomende bestaande standplaatsen
De gemeente wil vrijkomende bestaande standplaatsen zo rechtvaardig mogelijk verdelen. Wilt u weten wanneer u in aanmerking komt voor een woonwagenstandplaats? Hiervoor werken we in Vijfheerenlanden met voorrangsregels. Bij het vrijkomen van een plek bepalen we de rangorde als volgt:
- Kinderen of kleinkinderen van degene die de plaats huurde voordat deze leeg kwam.
- De standplaatszoekende die een standplaats huurt op de woonwagenlocatie en wil doorschuiven naar een vrijkomende standplaats op dezelfde locatie, onder voorwaarde dat de eigen standplaats vrijkomt.
- Een kind, inwonend bij familie in de eerste graad op de locatie waar een standplaats vrijkomt.
- Een standplaatszoekende die in de afgelopen tien jaar minimaal zes jaar aaneengesloten op de locatie heeft gewoond.
- Een standplaatszoekende die in het verleden (maar minder dan zes jaar aaneengesloten en/of langer geleden dan de afgelopen tien jaar) op de locatie heeft gewoond.
- Standplaatszoekende die niet op de betreffende woonwagenlocatie heeft gewoond, maar wel familie in de eerste of tweede graad van huidige woonwagenbewoners van de locatie is.
- Een standplaatszoekende die in de afgelopen tien jaar minimaal zes jaar aaneengesloten op een woonwagenlocatie elders in Nederland heeft gewoond.
- Overige standplaatszoekenden, op basis van inschrijfduur op de wachtlijst.
Centrale wachtlijst
Het toewijzen van vrijkomende standplaatsen in de gemeente Vijfheerenlanden verschilde eerst per woonwagenlocatie. Dit zorgde voor onduidelijkheid. Daarnaast is het belangrijk om de behoefte aan woonwagenstandplaatsen te monitoren. Er is daarom nu één centrale wachtlijst voor woonwagenstandplaatsen in de gemeente Vijfheerenlanden. Iedereen kan zich voor deze lijst inschrijven, ongeacht inkomen of voorkeur voor een huur- of koopstandplaats en/of woonwagen. Bent u geïnteresseerd in een (andere) woonwagen of woonwagenstandplaats in Vijfheerenlanden? Via onderstaande knop kunt u zich inschrijven voor deze wachtlijst.
Inschrijving wachtlijst woonwagenstandplaatsen (Deze link gaat naar een externe website)
Omdat er de afgelopen jaren geen centrale wachtlijst is geweest, hebben we nog geen goede referentie hoe lang men al wacht op een standplaats. Sommige mensen hebben wachttijd opgebouwd door zich op een algemene wachtlijst in te schrijven, maar niet iedereen. Voor de eerste periode zal daarom de leeftijd van de standplaatszoekende de indicator zijn van zijn of haar wachttijd. Iemand die graag in een woonwagen wil wonen, moet binnen een redelijke termijn kans maken op een standplaats. Gemeente Vijfheerenlanden stelt een redelijke termijn gelijk aan de gemiddelde inschrijftijd voor een sociale huurwoning op basis van inschrijfduur.
Er komt een standplaats vrij, en nu?
Als er een standplaats vrijkomt, zal de gemeente dit door middel van een brief kenbaar maken aan alle ingeschreven personen die interesse hebben in een plek op de betreffende woonwagenlocatie. Daarna zullen zij aan de gemeente moeten aangeven of ze wel of niet geïnteresseerd zijn in de vrijkomende standplaats. Aan de hand van bovenstaande rangordecriteria wordt bepaald wie de standplaats krijgt toegewezen. Als meerdere mensen die zich hebben ingeschreven op de wachtlijst op dezelfde plek eindigen, krijgt degene die het langst op de wachtlijst staat voorrang. Daarna is de woningcorporatie verantwoordelijk voor de toewijzing van de standplaats. Het kan zijn dat er aanvullende informatie van geïnteresseerden nodig is.
Het kan zijn dat de gemeente aanvullende informatie van geïnteresseerden nodig heeft om de plek in de rangorde te bepalen.
- Geboorteakte. Deze vraagt u op bij de gemeente waarin u geboren bent.
- Bent u geboren in de gemeente Vijfheerenlanden (of Leerdam, Vianen, Zederik) dan kan u uw geboorteakte opvragen via onze pagina Uittreksel burgerlijke stand.
- Inkomensverklaring. Deze vraag u op bij de belastingdienst.