Wind- en zonne-energie
Gemeente Vijfheerenlanden heeft door de Regionale Energie Strategie (RES) een opdracht om 0.072 TWh aan duurzame energie op te wekken voor 2030. Hiervoor zetten we zonne-energie en windenergie in.
Regionale Energie Strategie (RES)
In het Klimaatakkoord staat dat de temperatuur op aarde niet meer dan 1,5⁰C mag stijgen in het jaar 2100. Om deze reden is de Regionale Energie Strategie (RES) gestart. Gemeente Vijfheerenlanden valt onder de Regionale Energiestrategie U16 (Regio Utrecht). Meer informatie staat op de website Energieregio Utrecht (Deze link gaat naar een externe website). In het klimaatakkoord is bij elektriciteit afgesproken dat de RES voor 2030 bewezen en bruikbare technieken gebruikt. Dat zijn windenergie en zonne-energie.
Aan onze opdracht voor 2030 kunnen we waarschijnlijk voldoen met de huidige drie windturbines in Vianen en zonnepanelen op daken. Voor de periode daarna onderzoeken we of we extra windturbines in kunnen zetten.
Hiervoor hebben we het beleidskader energietransitie vastgesteld. Hierin staan regels voor zonnepanelen en windturbines. Denk bijvoorbeeld aan afstanden tot woonplaatsen en verplichte onderzoeken om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Bekijk voor meer informatie het VHL-plein 18 februari 2021 (Deze link gaat naar een externe website).
Zonnepanelen
In onze gemeente zijn nog veel daken zonder zonnepanelen. Wilt u zonnepanelen op uw dak? Kijk dan eens op de website Jouw Huis Slimmer (Deze link gaat naar een externe website). Via de Duurzame Daken Kansenkaart (Deze link gaat naar een externe website) kunt u zien of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, maar misschien ook voor beplanting of waterberging.
Waar dat kan, leggen we zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen. In het Versnellingsprogramma Zon op dak onderzoeken we op welke daken in de gemeente minimaal 45 zonnepanelen kunnen. Dit telt dan mee voor onze RES-opgave.
Windenergie
We hebben onderzocht welke gebieden in de gemeente geschikt zijn voor windenergie. We hielden rekening met bijvoorbeeld stiltegebieden, omwonenden, natuur, infrastructuur en het kunnen aansluiten op het energienet. Bovendien plaatsen we windturbines het liefst langs wegen om het gebied minder te belasten. Er bleven 14 locaties over waar windturbines in principe mogelijk zijn.
De 14 locaties zijn door Antea verder onderzocht in de plan-MER (Milieu Effect Rapport). Hierin is gekeken naar het mogelijke effect van windturbines op mens, natuur en energie. Locaties Zijderveld (14) en Tienhovenseweg (10) lijken goede locaties. Daarom worden deze verder onderzocht. Windpark Autena (12) lijkt minder geschikt. Toch gaan we deze locatie ook verder onderzoeken. Daar staan al 3 windturbines en we willen ze zo veel mogelijk bij elkaar zetten.
Deze onderzoeken doen we gelijktijdig en samen met de omwonenden. We willen zeker zijn dat we aan onze opdracht kunnen voldoen. Maar we willen ook zelf de regie blijven voeren in de zoekgebieden.
Lokaal Bestuur Wind
Inwoners die binnen 1500 meter van een zoekgebied wonen, kunnen meedenken over dit onderzoek. Lees er meer over op onze pagina Lokaal Bestuur Wind.
Andere soorten energie
- Voorlopig zijn andere soorten energie zoals waterkracht, waterstof en kernenergie (nog) niet geschikt of voldoende om ons te helpen bij onze opdracht:
- Waterstof is geen energiebron maar een soort accu. Er is duurzame energie nodig om groene waterstof te maken.
- De Rijksoverheid onderzoekt of kernenergie een optie is. De voorbereidingen voor een nieuwe kerncentrale vragen echter veel tijd. Hierdoor is kernenergie geen oplossing voor de periode tot 2030. Bovendien is kernenergie erg duur.
- De waterkrachtcentrale in Stuw Hagestein levert niet genoeg op. Het is lastig om de nodige 90 cm verval te maken die nodig is voor waterkracht. Daarbij moeten we ook rekening houden met getijdewerking en mogelijke vissterfte.
- Met alleen maar windturbines op zee wekt Nederland te weinig energie op om aan de doelen in het Klimaatakkoord te kunnen voldoen. Daarom is het nodig om ook windturbines op land in te zetten.
- Als er nog nieuwe oplossingen ontwikkeld worden in de komende jaren, kunnen we die na 2030 inzetten.