Veel gestelde vragen over de woonzorg locatie Kerkstraat Meerkerk
Hieronder vindt u een opsomming van de meest gestelde vragen over de woonzorg locatie aan de Kerkstraat 9 in Meerkerk.
Waarom is de vergunning aangepast naar een opvanglocatie met zorg?
Landelijk en daarmee regionaal is er de noodzaak om opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden met zorg te realiseren. Als gemeente vinden wij het belangrijk humaan onderdak te bieden aan hen die het nodig hebben.
Wat is de doelgroep?
De doelgroep voor de opvanglocatie aan de Kerkstraat 9 bestaat uit Oekraïense ontheemden die zijn gevlucht vanwege de oorlog en een hulpvraag hebben in het psychisch spectrum. Deze groep bestaat uit volwassenen die door hun ervaringen vaak te maken hebben met emotionele en psychische uitdagingen, waarvoor zij extra zorg en begeleiding nodig hebben.
De opvanglocatie is gericht op het bieden van een veilige en stabiele woonomgeving, gecombineerd met passende ondersteuning om hen te helpen herstellen, integreren en een gevoel van veiligheid en structuur op te bouwen. Daarnaast wordt er zorgvuldig gekeken naar individuele kenmerken zoals leeftijd, mobiliteit en de specifieke aard van de zorgvraag om ervoor te zorgen dat de omgeving aansluit op de behoeften van elke bewoner en de reeds aanwezige bewoners.
Kortom, deze doelgroep bestaat uit kwetsbare mensen die een veilige plek zoeken om hun leven weer op te bouwen, omringd door zorg en steun die hen helpt bij hun mentale en emotionele welzijn.
De komst van deze opvanglocatie biedt ons als gemeenschap een kans om bij te dragen aan het herstel en welzijn van mensen die door omstandigheden hun land hebben moeten verlaten. Samen kunnen we hen de steun bieden die nodig is voor een nieuwe start, en een gastvrije plek creëren waar zij zich veilig en gesteund voelen.
Hoe groot is het team dat de opvanglocatie met zorg begeleidt?
Naast een teamleider zijn er overdag twee begeleiders en vertaler aanwezig. In de avond/nacht is er een begeleider aanwezig en is er een bereikbaarheidsdienst voor het management.
Wat is het spectrum van de groep die in deze locatie komt wonen? Is dat overlastgever of hulpbehoevende?
De groep die op deze locatie komt wonen, behoort tot het spectrum van hulpbehoevenden. Dit zijn Oekraïense ontheemden die niet alleen huisvesting nodig hebben, maar ook extra zorg en ondersteuning als gevolg van oorlogservaringen. Hun zorgvraag vraagt om een veilige, gestructureerde omgeving en begeleiding door zorgprofessionals om hen te helpen bij hun herstel en stabiliteit.
Deze bewoners zijn geen overlastgevers; ze worden zorgvuldig geselecteerd door middel van triage om ervoor te zorgen dat de locatie past bij hun specifieke zorgbehoeften. De focus ligt op herstel en ondersteuning in een stabiele woonomgeving, waarbij hun welzijn centraal staat en de kans op overlast zo klein mogelijk wordt gehouden.
Hoe weet je in de opvang of iemand iets nodig heeft, daar hij/zij misschien de Nederlandse of Engelse taal niet machtig is?
Doordat er triage is verricht, heeft Passende Zorg al een duidelijk beeld van wat iemand nodig heeft. Daarnaast is er dagelijks een tolk aanwezig en Passende Zorg werkt samen met verschillende tweedelijnsspecialisten. Met de hulp van deze deskundigen kan de hulpvraag voldoende duidelijk worden gemaakt.
Hoe weten wij als omwonenden of we ergens mee kunnen helpen of hoe we contact kunnen opnemen?
U krijgt in een later stadium alle contactgegevens.
Passende Zorg maakt ook graag contact met de buurt en wil iets voor de omgeving terug doen. Bijvoorbeeld door grofvuil op te halen in de straat of iets anders waarmee de groep kan helpen.
Daarnaast willen we, bij interesse vanuit de buurt, een kerngroep oprichten om geregeld met elkaar in gesprek te gaan.
Hebben de Oekraïners die op deze locatie worden opgevangen een oorlogsverleden?
De Oekraïners die in Nederland worden opgevangen, zijn gevlucht voor de oorlog en zijn, soms in mindere, soms in meerder mate getuige geweest van de (gevolgen van) oorlogsvoering.
Als het echter specifiek gaat om de opvang van militairen, die rechtstreeks van het front komen, dan is voor hen een andere opvanglocatie met zorg de eerst aangewezen opvangplek.
Wat wordt er gedaan als iemand niet past binnen de opvang van Kerkstraat 9?
Passende Zorg biedt zorg en begeleiding op meerdere zorglocaties. Wanneer een inwoner op Kerkstraat 9 toch niet binnen de groep of de locatie blijkt te passen, wordt hij of zij, waar mogelijk, overgeplaatst naar een van de andere locaties van Passende Zorg die beter bij hem/haar past.
Hoe houden we contact met de gemeente in geval van vragen, zorgen of overlast?
U krijgt van ons een contactpersoon binnen de gemeente en vanuit Passende Zorg.
Als u er voor open staat richten wij daarnaast graag een kerngroep met omwonenden op. Hier kunnen we dan de dingen bespreken waar u op dat moment behoefte aan heeft. Tegelijkertijd kunnen wij met deze groep dan ook een app-groep starten waarin vragen snel beantwoord kunnen worden.
Gezamenlijk bepalen we hoe vaak we samen komen.
De panden op deze locatie zijn erg gehorig, wat leidt tot gebruikersoverlast. Denk aan Tv’s die aanstaan, mensen horen praten, mensen horen lopen. Hoe wordt hier mee omgegaan?
Het is erg goed dat u dit aangeeft. Met elkaar moeten we kijken wat we kunnen doen om eventuele geluidsoverlast te beperken. Als gemeente willen we er natuurlijk voor zorgen dat iedereen prettig kan wonen.
Passende Zorg wil Kerkstraat 9 natuurlijk maximaal vullen, dus het is zeker dat er 16 bewoners komen?
Passende Zorg wil kwaliteit leveren en zicht houden. Dat is de reden dat de gemeente heeft besloten met Passende Zorg samen te werken in plaats van met een meer commerciële zorgpartij. Passende Zorg kijkt naar het individu en zet deze centraal. Dat past bij onze kernwaarde. De gemeente vindt het van belang dat zorg en de mens voorop staat. Er is een aanvraag gedaan voor maximaal 16 individuen, dat kunnen er ook minder zijn.
Kerkstraat 9 is een zeer oud pand met een wirwar aan kamertjes. Hoe zit het met de brandveiligheid en nooduitgangen?
De gemeente zorgt ervoor dat het pand voldoet aan de geldende eisen van brandveiligheid. De Veiligheidsregio Utrecht heeft het pand aan een inspectie onderworpen. De uitkomst van deze inspectie volgt nog.
Wil de gemeente Kerkstraat 9 als opvanglocatie met zorg voor de getallen of voor de opvang zorgvraag?
Wij vinden het belangrijk dat een individu goed opgevangen kan worden. Dat komt ook in onze kernboodschap terug “Wij geven humane opvang aan hen die dit nodig hebben”.