Veel gestelde vragen over de locatie Kerkstraat Meerkerk
Hieronder vindt u een opsomming van de meest gestelde vragen over de locatie aan de Kerkstraat 9 in Meerkerk.
Waarom is de vergunning aangepast naar een opvanglocatie met zorg?
Landelijk en daarmee regionaal is er de noodzaak om opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden met zorg te realiseren. Als gemeente vinden wij het belangrijk humaan onderdak te bieden aan hen die het nodig hebben.
Wat is de doelgroep?
De doelgroep voor de opvanglocatie aan de Kerkstraat 9 bestaat uit Oekraïense ontheemden die zijn gevlucht vanwege de oorlog en een zorgvraag hebben. Deze groep bestaat uit volwassenen die door hun ervaringen vaak te maken hebben met emotionele en psychische uitdagingen, waarvoor zij extra zorg en begeleiding nodig hebben.
De opvanglocatie is gericht op het bieden van een veilige en stabiele woonomgeving, gecombineerd met passende ondersteuning om hen te helpen herstellen, integreren en een gevoel van veiligheid en structuur op te bouwen. Daarnaast wordt er zorgvuldig gekeken naar individuele kenmerken zoals leeftijd, mobiliteit en de specifieke aard van de zorgvraag om ervoor te zorgen dat de omgeving aansluit op de behoeften van elke bewoner en de reeds aanwezige bewoners.
Kortom, deze doelgroep bestaat uit kwetsbare mensen die een veilige plek zoeken om hun leven weer op te bouwen, omringd door zorg en steun die hen helpt bij hun mentale en emotionele welzijn.
De komst van deze opvanglocatie biedt ons als gemeenschap een kans om bij te dragen aan het herstel en welzijn van mensen die door omstandigheden hun land hebben moeten verlaten. Samen kunnen we hen de steun bieden die nodig is voor een nieuwe start, en een gastvrije plek creëren waar zij zich veilig en gesteund voelen.
Hoe groot is het team dat de opvanglocatie met zorg begeleidt?
Naast een teamleider zijn er overdag twee begeleiders en vertaler aanwezig. In de avond/nacht is er een begeleider aanwezig en is er management bereikbaarheidsdienst.
Wat is het spectrum van de groep die in deze locatie komt wonen? Is dat overlastgever of hulpbehoevende?
De groep die op deze locatie komt wonen, behoort tot het spectrum van hulpbehoevenden. Dit zijn Oekraïense ontheemden die niet alleen huisvesting nodig hebben, maar ook extra zorg en ondersteuning als gevolg van oorlogservaringen. Hun zorgvraag vraagt om een veilige, gestructureerde omgeving en begeleiding door zorgprofessionals om hen te helpen bij hun herstel en stabiliteit.
Deze bewoners zijn geen overlastgevers; ze worden zorgvuldig geselecteerd door middel van triage om ervoor te zorgen dat de locatie past bij hun specifieke zorgbehoeften. De focus ligt op herstel en ondersteuning in een stabiele woonomgeving, waarbij hun welzijn centraal staat en de kans op overlast zo klein mogelijk wordt gehouden.
Hoe weet je in de opvang of iemand iets nodig heeft, daar hij/zij misschien de Nederlandse of Engelse taal niet machtig is?
Doordat er triage is verricht, heeft Passende Zorg al een duidelijk beeld van wat iemand nodig heeft. Daarnaast is er dagelijks een tolk aanwezig en Passende Zorg werkt samen met verschillende tweedelijnsspecialisten. Met de hulp van deze deskundigen kan de hulpvraag voldoende duidelijk worden gemaakt.
Hoe weten wij als omwonenden of we ergens mee kunnen helpen of hoe we contact kunnen opnemen?
U krijgt in een later stadium alle contactgegevens.
Passende Zorg maakt ook graag contact met de buurt en wil iets voor de omgeving terug doen. Bijvoorbeeld door grofvuil op te halen in de straat of iets anders waarmee de groep kan helpen.
Daarnaast willen we, bij interesse vanuit de buurt, een kerngroep oprichten om geregeld met elkaar in gesprek te gaan.
Hebben de Oekraïners die op deze locatie worden opgevangen een oorlogsverleden?
De Oekraïners die in Nederland worden opgevangen, zijn gevlucht voor de oorlog en zijn, soms in mindere, soms in meerder mate getuige geweest van de (gevolgen van) oorlogsvoering.
Als het echter specifiek gaat om de opvang van militairen, die rechtstreeks van het front komen, dan is voor hen een andere opvanglocatie met zorg de eerst aangewezen opvangplek.
Wat wordt er gedaan als iemand niet past binnen de opvang van Kerkstraat 9?
Passende Zorg biedt zorg en begeleiding op meerdere zorglocaties. Wanneer een inwoner op Kerkstraat 9 toch niet binnen de groep of de locatie blijkt te passen, wordt hij of zij, waar mogelijk, overgeplaatst naar een van de andere locaties van Passende Zorg die beter bij hem/haar past of naar een andere aanbieder in het land.
Hoe houden we contact met de gemeente in geval van vragen, zorgen of overlast?
U krijgt van ons een contactpersoon binnen de gemeente en vanuit Passende Zorg.
Als u er voor open staat richten wij daarnaast graag een kerngroep met omwonenden op. Hier kunnen we dan de dingen bespreken waar u op dat moment behoefte aan heeft. Tegelijkertijd kunnen wij met deze groep dan ook een app-groep starten waarin vragen snel beantwoord kunnen worden.
Gezamenlijk bepalen we hoe vaak we samen komen.
De panden op deze locatie zijn erg gehorig, wat leidt tot gebruikersoverlast. Denk aan Tv’s die aanstaan, mensen horen praten, mensen horen lopen. Hoe wordt hier mee omgegaan?
Het is erg goed dat u dit aangeeft. Met elkaar moeten we kijken wat we kunnen doen om eventuele geluidsoverlast te beperken. Als gemeente willen we er natuurlijk voor zorgen dat iedereen prettig kan wonen.
Passende Zorg wil Kerkstraat 9 natuurlijk maximaal vullen, dus het is zeker dat er 16 bewoners komen?
Passende Zorg wil kwaliteit leveren en zicht houden. Dat is de reden dat de gemeente heeft besloten met Passende Zorg samen te werken in plaats van met een meer commerciële zorgpartij. Passende Zorg kijkt naar het individu en zet deze centraal. Dat past bij onze kernwaarde. De gemeente vindt het van belang dat zorg en de mens voorop staat. Er is een aanvraag gedaan voor maximaal 16 individuen, dat kunnen er ook minder zijn.
Kerkstraat 9 is een zeer oud pand met een wirwar aan kamertjes. Hoe zit het met de brandveiligheid en nooduitgangen?
De gemeente zorgt ervoor dat het pand voldoet aan de geldende eisen van brandveiligheid. De Veiligheidsregio Utrecht heeft het pand aan een inspectie onderworpen. De uitkomst van deze inspectie volgt nog.
Wil de gemeente Kerkstraat 9 als opvanglocatie met zorg voor de getallen of voor de opvang zorgvraag?
Wij vinden het belangrijk dat een individu goed opgevangen kan worden. Dat komt ook in onze kernboodschap terug “Wij geven humane opvang aan hen die dit nodig hebben”.
Wat voor soort hulpvraag heeft de groep die in deze opvanglocatie met zorg komt wonen?
De hulpvraag varieert per persoon.
Voorafgaand aan de plaatsing in de opvanglocatie met zorg wordt een triage gedaan. Dit om te bepalen of een kandidaat past bij de begeleiding en het zorgaanbod op deze locatie. Hierbij wordt gekeken naar factoren zoals mobiliteit, leeftijd en de specifieke zorgvraag.
Waarom kan deze groep niet in een reguliere opvang zelfstandig wonen?
Dit verschilt per individu. Sommige individuen kunnen hulp nodig hebben bij de dagbesteding, anderen zullen geholpen moeten worden met praktische zaken, zoals aankleden en koken.
In een reguliere opvang is doorgaans geen gespecialiseerd zorgteam aanwezig dat kan inspelen op de specifieke hulpvragen van deze doelgroep. De bewoners aan de Kerkstraat 9 ontvangen daarentegen niet alleen huisvesting, maar ook een combinatie van zorg, begeleiding en een stabiele omgeving. Door deze structuur en begeleiding kunnen zij stap voor stap werken aan hun herstel, wat in een reguliere opvang veel moeilijker te realiseren is.
Hoe ziet een dag in deze opvanglocatie met zorg eruit?
Belangrijk is dat deze groep een duidelijk dagritme heeft. Dit is zorgvuldig gestructureerd om de bewoners rust, veiligheid en stabiliteit te bieden, met voldoende ruimte voor persoonlijke begeleiding en sociale activiteiten. Het dagprogramma is afgestemd op hun behoeften, gericht op herstel en het opbouwen van een nieuw ritme.
Onder begeleiding kan ook worden gezocht naar aansluiting in de omgeving, door bijvoorbeeld grofvuil voor de buurt op te halen of andere participatievormen.
Ochtend
De dag begint met een gezamenlijk ontbijt, waarbij bewoners elkaar ontmoeten en een gevoel van verbinding ervaren. Na het ontbijt volgt vaak een individueel of groepsmoment, waarin bewoners samen met een zorgverlener hun dagplanning bespreken. Voor sommigen kan dit betekenen dat ze een afspraak hebben met een zorgprofessional, maatschappelijk werker of een begeleider die hen helpt met praktische zaken.
Middag
In de middag zijn er verschillende activiteiten waar bewoners aan kunnen deelnemen, afhankelijk van hun interesse en herstelplan. Dit kan variëren van creatieve workshops, zoals schilderen of muziek, tot bewegingsactiviteiten zoals yoga of wandelen. Deze in- en externe activiteiten zijn gericht op ontspanning, sociale interactie en het verwerken van hun ervaringen. Voor bewoners die toe zijn aan verdere integratie en zelfontplooiing, worden ook Nederlandse taallessen of workshops aangeboden om hen voor te bereiden op een zelfstandiger toekomst.
Avond
’s Avonds eten de bewoners een gezamenlijke maaltijd, wat bijdraagt aan een gevoel van gemeenschap en veiligheid. Na het eten is er tijd voor ontspanning: bewoners kunnen bijvoorbeeld samen film kijken, een spel spelen of rustig lezen. Daarnaast is er ruimte voor gesprekken met begeleiders, waar bewoners in een veilige omgeving hun ervaringen kunnen delen of de dag kunnen evalueren.
Flexibiliteit en Zorg
Hoewel er een vaste structuur is, is het programma flexibel en afgestemd op de individuele behoeften van elke bewoner. Zorgprofessionals zijn beschikbaar voor gesprekken en persoonlijke begeleiding, en zorgen ervoor dat bewoners zich gehoord en ondersteund voelen. Deze structuur biedt houvast en stabiliteit en helpt hen bij hun herstel, zonder dat ze zich overbelast voelen.
Met deze balans tussen structuur, zorg en vrije tijd biedt de opvanglocatie een veilige en stabiele omgeving waarin bewoners langzaam kunnen werken aan herstel en een nieuw ritme kunnen opbouwen.
Hoe komt de zorgvraag naar voren?
De zorgvraag van de Oekraïense ontheemden komt naar voren via een combinatie van verwijzingen, intake en voortdurende observatie. Ontheemden waarvan wordt vermoed dat zij een hulpvraag hebben, worden door de Veiligheidsregio's aangemeld voor de opvang. Deze regio’s zijn landelijk belast met het matchen van vraag en aanbod in de Oekraïne-opvang en spelen zo een belangrijke rol in de eerste screening.
Vervolgens wordt bij alle aangemelde personen een triage uitgevoerd. Tijdens deze triage worden de zorgbehoeften van elke persoon in kaart gebracht, waarbij er nauwkeurig wordt gekeken of zij in aanmerking komen voor opvang met zorg. Hier wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met hun mentale welzijn, mobiliteit en eventueel andere specifieke zorgbehoeften.
Eenmaal op de locatie blijven begeleiders de bewoners observeren en gesprekken voeren om veranderingen in hun zorgvraag snel te signaleren. Door dagelijkse interacties en regelmatige evaluaties kan het zorgteam inspringen op nieuwe behoeften, zodat de zorg en begeleiding continu afgestemd blijven op de situatie van de bewoners. Op deze manier zorgt de opvanglocatie ervoor dat de zorgvraag van elke bewoner zo goed mogelijk wordt ondersteund, zowel bij binnenkomst als gedurende hun verblijf.
Doordat de inwoners van deze locatie veel samen zijn, lijkt het op een gezin. Waarom moet er dan toch een vergunning aangevraagd worden?
Hoewel de bewoners van deze locatie veel tijd samen doorbrengen en er een hechte groepsdynamiek ontstaat die lijkt op een gezin, verschilt deze situatie op enkele belangrijke punten van een traditioneel gezinsleven. De opvanglocatie is namelijk een opvanglocatie waar professionele ondersteuning wordt geboden en specifieke zorgbehoeften worden vervuld. Dit vraagt om een andere organisatie en inrichting dan een gewone woning, en het brengt ook andere verantwoordelijkheden met zich mee voor de zorgaanbieders.
Een vergunning is nodig omdat deze locatie afwijkt van een reguliere woonbestemming zoals in het geldende bestemmingsplan is bedoeld. Een opvanglocatie brengt extra vereisten met zich mee, zoals het waarborgen van voldoende veiligheid, de juiste zorgfaciliteiten en toezicht. De vergunning is daarom nodig om te voldoen aan de wettelijke kaders en om ervoor te zorgen dat zowel de bewoners als de omgeving duidelijkheid hebben over het doel en de inrichting van de locatie. Hiermee wordt gezorgd voor een veilige, goed beheerde omgeving die past bij de zorgbehoeften van de bewoners en waarin de buurt erop kan vertrouwen dat aan alle voorschriften is voldaan.
Dus deze groep heeft geestelijke en/of lichamelijke begeleiding nodig?
Ja, dat klopt. De doelgroep voor de opvanglocatie aan de Kerkstraat 9 bestaat uit Oekraïense ontheemden die zijn gevlucht vanwege de oorlog en hulpbehoevend zijn. Deze groep heeft door hun ervaringen vaak te maken met emotionele en psychische uitdagingen, waarvoor zij extra zorg en begeleiding nodig hebben. Kortom, deze doelgroep bestaat uit kwetsbare mensen die een veilige plek zoeken om hun leven weer op te bouwen, omringd door zorg en steun die hen helpt bij hun mentale en emotionele welzijn.
Voorheen waren er arbeidsmigranten op Kerkstraat 9 gevestigd. Zij gaven erg veel geluidsoverlast. Wat zegt dat over de nieuwe situatie Toen waren het 10 mensen, nu maximaal 16 mensen. Krijgen we dan niet nog meer geluidsoverlast?
Uw zorgen hierover zijn begrijpelijk. De arbeidsmigranten die in het verleden op Kerkstraat 9 gehuisvest waren, verbleven daar zonder de benodigde vergunning en werden niet begeleid. Het is erg vervelend dat zij voor zoveel overlast hebben gezorgd. Via een handhavingsbesluit en dwangsom is de verhuurder van het pand gesommeerd de verhuur aan de arbeidsmigranten te stoppen. Het leefritme van arbeidsmigranten is anders dan de Oekraïense ontheemden met een zorgvraag. Zij worden begeleid en volgen een zorgvuldig en gestructureerd dagprogramma.
Wat is het toekomstperspectief van deze locatie?
De huurovereenkomst loopt tot 1 juli 2026. Dit is een tijdelijke vergunning en wijzigt de huidige bestemming van het pand niet. De verhuurder van het pand heeft voorafgaand aan de verhuur ook aangegeven dat dit de voor hem de maximaal te huren periode is. De gemeente moet de locatie op 1 juli 2026 dus weer leeg opleveren aan de eigenaar.
Als omwonenden kunnen wij ons voorstellen dat de vergunning ruim wordt ingeschoten, zodat, nadat de verhuurperiode is afgelopen, de woning kan worden verkocht als ‘zorginstelling´. Blijft de bestemming ‘begeleid wonen’ op het plan van toepassing?
De ‘bestemming’ van het pand wijzigt niet door het verlenen van een vergunning. De aanvraag is ingediend voor het afwijken van het omgevingsplan voor tijdelijke huisvesting (tot en met 30 juni 2026). Als de vergunning wordt verleend, is dit dan ook voor die beperkte periode en uitsluitend voor de aangevraagde activiteit.
Is het voor de verhuurder van het pand Kerkstraat 9 makkelijk om na deze vergunning een vergunning te krijgen om meerdere personen/gezinnen in het pand te huisvesten?
Nee, dit zal voor de verhuurder niet makkelijker zijn. De verhuurder moet voldoen aan de voorwaarden die gelden voor een ontwikkeling en krijgt geen privilege, omdat de gemeente zijn pand heeft gehuurd voor de opvang van Oekraïners. De tijdelijke vergunning loopt tot en met 30 juni 2026, daarna gelden de regels vanuit het omgevingsplan.
Wat gebeurt er als de vergunningsaanvraag vertraagd?
Op Kerkstraat 9 huisvesten we pas individuen met een zorgvraag als de vergunning rond is. Als de vergunningaanvraag vertraging oploopt, dan zal de gemeente tijdelijk één huishouden in het pand huisvesten in overeenstemming met de voorwaarden uit het geldende omgevingsplan, tot het moment dat de vergunning gereed is.
Het besluit op de aanvraag treedt de dag na bekendmaking (aan de aanvrager) in werking.
Mogen er al individuen op Kerkstraat 9 gehuisvest worden als er bezwaar/beroep loopt?
Het besluit op de aanvraag omgevingsvergunning treedt de dag na bekendmaking (aan de aanvrager) in werking. Er mogen op dat moment individuen zoals bedoeld vanuit de aanvraag worden gehuisvest ondanks dat er mogelijk bezwaar/beroep wordt ingediend. Het indienen van een bezwaar schort de inwerkingtreding namelijk niet op. Daarvoor zal een verzoek om voorlopige voorziening bij de Rechtbank Utrecht nodig zijn en dit verzoek moet worden toegekend. Bij toekenning van het verzoek bestaat het risico dat de reeds gehuisveste individuen Kerkstraat 9 moeten verlaten. Gelet op de urgentie en de zorgvraag neemt de gemeente dit risico. Het staat een ieder vrij bezwaar en/of beroep aan te tekenen.
Wat doet een opvanglocatie met zorg op Kerkstraat 9 met de waarde van mijn woning als directe buur of omwonende?
Het staat u vrij een verzoek in te dienen voor planschade dan wel nadeelcompensatie, daar hebben wij als gemeente geen rol in. Er zal op dat moment een onafhankelijk onderzoek plaatsvinden wat zich richt of er daadwerkelijk sprake is van inkomstenderving en/of waardevermindering.
Je kunt niet uitsluiten dat er personen worden opgevangen met problemen, een strafrecht achtergrond of trauma. Wanneer een individu ooit al iets gedaan heeft, kan het opnieuw gebeuren. Stel dat een kind de verkeerde persoon op het verkeerde moment tegenkomt, kan dit niet meer worden teruggedraaid. Als omwonende van Kerkstraat 9 is dat een heel eng idee. Als je daarover nadenkt, is Kerkstraat 9 dan wel een geschikte locatie?
Wij snappen uw zorgen en daarom vinden wij het belangrijk om met u in gesprek te gaan en te blijven. Alvorens iemand te plaatsen op Kerkstraat 9 vindt er een triage plaats om te bepalen of de persoon geschikt is voor deze locatie. We doen er met elkaar alles aan om een veilige leefomgeving te creëren voor iedereen.