Herdenkingsbijeenkomst slachtoffers femicide
2 december 2024
Vrijdag 29 november 2024 vond in Vianen de herdenkingsbijeenkomst plaats bij het monument dat aandacht vraagt voor huiselijk geweld en femicide. De bijeenkomst, georganiseerd door Soroptimistenclub Utrecht-Nedersticht, Veilig Thuis en de gemeente Vijfheerenlanden werd bijgewoond door inwoners, betrokkenen en wethouder Kees Bel.
Tijdens de bijeenkomst werd stilgestaan bij alle meisjes en vrouwen die te maken hebben gehad met geweld, in welke vorm dan ook. De herdenking was onderdeel van de wereldwijde campagne Orange the World, waarmee aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes.
Het thema van dit jaar, 'Veilig, altijd en overal', benadrukt het belang van een veilige omgeving voor iedereen. “Het roept ons op om ons in te zetten voor een wereld vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit vraagt om actie, solidariteit en echte aandacht voor elkaar. De gevolgen van femicide zijn verwoestend en raken niet alleen de naaste familie, maar ook de hele gemeenschap.” Aldus wethouder Kees Bel.
Persoonlijk verhaal raakt aanwezigen
Henk Weeda sprak tijdens de bijeenkomst over het tragische verlies van zijn zusje Willeke, die in 2020 het slachtoffer werd van femicide. Zijn emotionele woorden gaven een gezicht aan de harde werkelijkheid van geweld tegen vrouwen en meisjes. Het persoonlijke verhaal van Henk onderstreept de noodzaak van gezamenlijke actie tegen geweld.
Oproep tot actie
De bijeenkomst vormde een belangrijk moment van herdenking, bewustwording en verbinding. Met gezamenlijke inzet, zowel lokaal als wereldwijd, kunnen we geweld bespreekbaar maken, slachtoffers steunen en voorkomen dat meer meisjes en vrouwen hiermee te maken krijgen.
De Soroptimistenclub Utrecht-Nedersticht sprak over hun inzet om bewustwording rondom geweld tegen vrouwen en meisjes te vergroten. Als symbolisch gebaar deelden zij oranje theelichtjes uit aan de aanwezigen. Deze lichtjes staan voor hoop en een gezamenlijke inzet om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.
Het belang van melden
Berry Versluis van Veilig Thuis benadrukte hoe belangrijk het is om contact op te nemen, ook als je twijfelt. Met hun deskundigheid bieden ze een luisterend oor en kijken wat er aan de hand is en welke stappen nodig zijn. Dit kan variëren van advies geven tot hulpverlening inschakelen of verder onderzoek doen. Ook als de situatie uiteindelijk meevalt, is het goed om te bellen, want wanneer er wél iets aan de hand is, stopt geweld meestal niet vanzelf. Contact opnemen is de eerste stap naar een oplossing, en als je dat wilt, kun je dit vaak anoniem doen. Ga voor meer informatie naar de website van Veilig Thuis (Deze link gaat naar een externe website) of bel 0800 – 2000.