Afkoppelen hemelwater buitengebied

15 oktober 2024

De gemeente Vijfheerenlanden ontvangt regelmatig meldingen over problemen met de drukriolering in het buitengebied. Deze problemen ontstaan bij veel neerslag.

Bij veel neerslag raakt de drukriolering overbelast, kan afvalwater in sloten terechtkomen, loopt het water in sommige woningen niet goed weg en lopen bijvoorbeeld toiletten niet meer leeg.

De riolering is bedoeld voor huishoudelijk afvalwater, ongeveer 130 liter per persoon per dag. Omdat er naast huishoudelijk afvalwater, zoals water uit gootstenen, douches, toiletten en wasmachines, ook hemelwater op de riolering wordt afgevoerd, kan bij veel neerslag het riool het vele water niet goed verwerken. Hierdoor ontstaan er storingen en kunnen woningen onderlopen.

Bekijk de animatie over hemelwaterafvoer (Deze link gaat naar een externe website).

Hoe kunt u ons helpen

Om met elkaar ervoor te zorgen dat het rioleringssysteem optimaal functioneert vindt u hieronder enkele acties die u kunt uitvoeren om ons hiermee te helpen. Hiermee wordt het hemelwater correct afgevoerd en worden problemen voorkomen.

  • Infiltratie
    • Hemelwater mag naar de tuin worden afgevoerd. Soms is het genoeg om de regenpijp door te zagen en in de grond af te sluiten. Het water kan dan naar de straat of in de tuin stromen.
  • Afvoer naar oppervlaktewater
    • Vaak is er een sloot in de buurt waar het water naartoe kan. U kunt een buis in de grond leggen om het water daarheen te laten stromen.
  • Regenwateropvangsystemen
    • Ook raden wij aan om regentonnen of andere regenwateropvangsystemen rondom uw woning te installeren. Deze systemen vangen het regenwater op. Wat u kunt gebruiken voor diverse doeleinden, zoals het besproeien van uw tuin.

De gemeente doet onderzoek en geeft advies. Het nemen van maatregelen op uw terrein is uw verantwoordelijkheid.

Handhaving

Het lozen van hemelwater op de drukriolering is in strijd met de Wet Milieubeheer (Deze link gaat naar een externe website) (artikelen 1.1, 10.1 en 10.29a). Als gemeente kunnen we hierop handhaven, maar dit doen we nu nog niet. Wij rekenen op de medewerking van onze inwoners om ervoor te zorgen dat regenwater niet meer in het riool terechtkomt. Daar waar de problemen aan het riool blijven ontstaan zullen we echter op een later moment controles gaan uitvoeren.

Mocht u vragen hebben of behoefte aan meer informatie dan kunt u contact opnemen met team riolering via riolering@vijfheerenlanden.nl.