Keukentafelgesprekken met agrariërs

1 oktober 2024

Er wordt veel gepraat over mogelijke ontwikkelingen in de landbouw en de toekomst van het landelijk gebied. Met deze ontwikkelingen krijgen ook de agrariërs in de gemeente Vijfheerenlanden te maken. Om een goed beeld te krijgen van wat er binnen de agrarische sector speelt, doen we samen met de provincie Utrecht onderzoek onder agrariërs in onze gemeente.

We willen daarvoor graag met zoveel mogelijk agrariërs in gesprek. Het liefst bij hen op het bedrijf zelf, aan de keukentafel.

Waar gaat een keukentafelgesprek over?

De keukentafelgesprekken gaan over wat de ontwikkelingen in de landbouw en het gebied betekenen voor de agrarische bedrijven in onze gemeente. Het onderzoek wordt gedaan door een onafhankelijk adviesbureau, te weten KnowWhy uit Bleskensgraaf. Zij praten graag met agrariërs over wat zij willen met hun bedrijf, de problemen waar zij tegenaan lopen en wat er nodig is voor een goede toekomst van de agrarische bedrijven. Daarnaast gaat het ook over welke kansen en uitdagingen de agrariërs zien voor de sector en voor zijn of haar eigen bedrijf.

Waarom dit onderzoek?

Het totaalbeeld van de agrarische sector is belangrijke informatie voor het uitwerken van het toekomst beeld voor de landbouw in Vijfheerenlanden. De resultaten uit het onderzoek nemen de provincie en de gemeente mee om voor verschillende typen bedrijfsontwikkeling een beeld te kunnen opstellen. Zo hopen zij samen met de sector invulling te geven aan een toekomstbestendig landelijk gebied.

Anoniem en vertrouwelijk

Agrariërs krijgen in september een brief waarin staat hoe zij mee kunnen doen. Het bureau dat het onderzoek uitvoert, behandelt alle gegevens anoniem en vertrouwelijk.

Doet u mee?

Bent u agrariër in Vijfheerenlanden en heeft u nog geen brief ontvangen en wilt u wel meedoen met de keukentafelgesprekken? Stuur dan een e-mail naar landbouw@vijfheerenlanden.nl.