Gemeente zoekt ondernemers voor MKB Toegankelijke route

10 september 2024

Gemeente Vijfheerenlanden is op zoek naar ondernemers die onderdeel willen worden van de MKB Toegankelijk route. De gemeente nodigt ondernemers uit zich aan te melden.

In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen mensen een beperking. En dit aantal neemt de aankomende jaren verder toe. Gemeente Vijfheerenlanden vindt het erg belangrijk dat de winkelgebieden in de gemeente goed toegankelijk zijn.

“Een boodschap doen, een winkel bezoeken of een hapje eten met vrienden zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn.”, zegt Paulien Bruijn van gemeente Vijfheerenlanden. “Daarom werkt de gemeente samen met MKB-Nederland, VNO-NCW en Ongehinderd aan een MKB Toegankelijke Route in Vijfheerenlanden.”

Bezoek ambassadeur

Ondernemers die zich aanmelden voor de MKB Toegankelijk route krijgen bezoek van een ambassadeur van Ongehinderd. Samen met één van de ambassadeurs, Erica Veer uit Leerdam, bracht Bruijn een bezoekje aan een ondernemer in Leerdam. “Ik zet me in als ambassadeur omdat ik hoop dat door mijn inzet de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, waaronder ikzelf, beter wordt.”, zegt Veer. “Er zijn namelijk veel plekken waar ik nog niet naar binnen kan met mijn rolstoel. Ik wil ook zelfstandig naar een restaurant kunnen. Dat is nu nog lastig, ook omdat sommige stoepen en straten moeilijk begaanbaar zijn.”

MKB Toegankelijke Route

Winkels, restaurants, culturele en toeristische attracties die deelnemen aan de MKB Toegankelijke route worden gepresenteerd op de website ongehinderd.nl en in de Ongehinderd app. Meer dan 400.000 gebruikers gebruiken deze website en app al om hun bezoek aan een gemeente of locatie voor te bereiden. Hierdoor kan de groeiende groep mensen met een beperking toegankelijke locaties snel en makkelijk vinden.

Veer vervolgt “Het toegankelijk maken van je onderneming hoeft niet per se veel geld te kosten.” Kleine veranderingen maken al een groot verschil. Bijvoorbeeld iets minder spullen in het gangpad zetten. “Ik was laatst in gesprek met een winkelier, ik kon de winkel goed in met mijn rolstoel, maar de draai naar buiten maken ging moeilijk. Dat was direct simpel te verhelpen door wat spullen te verplaatsen.”

“De meeste ondernemers reageren positief, maar er zijn er ook die niet meedoen, terwijl ze eigenlijk best toegankelijk zijn.”

Aanmelden

Ook een stap zetten naar een toegankelijke en gastvrije onderneming? Aanmelden kan via mkbtoegankelijk@ongehinderd.nl.