Alle 54 vleermuiskasten hebben een plek in de gemeente

27 augustus 2024

Eind vorig jaar vroegen we aan u wie het leuk zou vinden om een vleermuiskast aan hun huis op te laten hangen. Bedankt voor alle inwoners die hierop gereageerd hebben. Intussen hangen alle 54 vleermuiskasten. Zo ook bij familie Karels uit Nieuwland. We stelden hen een paar vragen:

Wat is de reden dat u zich heeft aangemeld voor de vleermuiskast?

“Mijn schoonzus zag het in de krant en wees ons erop. Toen dachten we ‘leuk zo’n ding aan de muur’. En toen werden we nog uitgekozen ook!”

Sinds wanneer hangt er een vleermuiskast aan uw huis?

“De kast is begin mei 2024 opgehangen. Dat is het begin van het kraamseizoen voor vleermuizen.”

Heeft u al gezien dat er meer vleermuizen rond uw huis vliegen?

“We hebben nog niet gezien dat de vleermuiskast bewoond wordt. Ik had gehoopt dat de vleermuizen de kast gelijk zouden vinden, maar nee, dat gaat toch even wat langer duren. We hebben wel een vleermuis die hier regelmatig langs komt. Ze vliegen tussen de huizen door. We hopen dat ze vroeg of laat toch ook in de grote kast gaan zitten. Ik overweeg nog om opname apparatuur aan te schaffen en die erbij te hangen. Of apparatuur dat geluidsactiviteit registreert.”

Zijn er nog andere dingen die u doet bij uw huis of tuin om de dieren in uw omgeving te helpen?

“Ja zeker! We hebben ongeveer 50 huismussen rond het huis. Voor hen hebben we de groenblijvende ligusterhaag behouden en een grote struik. Het is ook een schuilplaats voor de kippen. We hebben ook stukjes met zand, dat is leuk voor de mussen.

We hebben gierzwaluwkasten opgehangen, daar zitten spreeuwen in. We hebben ook nog een kleine vleermuiskast. En er hangen een aantal nestkastjes voor mezen, en voor een winterkoninkje. En er liggen nog nestkasten voor huiszwaluwen klaar om op te hangen.

In de sloot hebben we een mand voor eenden, maar daar broedt altijd een waterkipje in. Soms hangen we ook een wildcamera op. We hebben een tak boven de sloot geplaatst, waar in de winter een ijsvogel op gaat zitten. Die kunnen we dan mooi vastleggen.

We hebben een waterloop aan de voorkant van het huis. Die wordt veel gebruikt door vogels om te badderen. We hebben insectenhotels, die goed bewoond worden dit jaar. De inheemse planten in de voortuin bieden voedsel aan vogels en insecten en we zien veel vlinders in de tuin zitten.

We hebben ook gekozen voor wilgen, daar komen veel insecten op af. We voeren de kippen, daar profiteren andere vogels van mee. In de winter voeren we ook bij voor de vogels.

Het is ons doel om zo veel mogelijk diersoorten in de tuin te hebben. Ik denk dat de makkelijkste tip is voor mensen die hun tuin willen vergroenen: haal gewoon de stenen uit je tuin, en laat groeien wat er komt. Je zult zien dat er vanzelf meer dieren verschijnen.”

Over dit project

We plaatsen de kasten om vleermuizen in Vijfheerenlanden te beschermen. Onder daken en in spouwmuren van huizen leven dieren zoals huismussen, gierzwaluwen en dwergvleermuizen. Omdat er in het verleden huizen zijn geïsoleerd zonder rekening te houden met deze dieren, zijn meerdere verblijfplekken verdwenen. Door deze kasten geven we de dieren een nieuwe plek.

Dit initiatief is onderdeel van het soortenmanagementplan, een uitgebreid onderzoek naar verschillende populaties in onze gemeente. Meer informatie is te vinden op de website van de provincie (Deze link gaat naar een externe website).

Wilt u uw huis isoleren? Kijk dan op natuurvriendelijkisoleren.nl (Deze link gaat naar een externe website).