Horecazaak beginnen of wijzigen
Voor een horecazaak en/of Bed & Breakfast heeft u verschillende vergunningen nodig, afhankelijk van het type bedrijf dat u exploiteert.
Welke vergunning heb ik nodig?
Voor een horecazaak heeft u verschillende vergunningen nodig, afhankelijk van het type bedrijf dat u exploiteert.
Voordat u de aanvraag indient: kijk in de Checklist documenten voor aanvraag exploitatievergunning horeca welke documenten u moet meesturen.
De belangrijkste vergunningen voor een horecazaak:
Een exploitatievergunning horecabedrijf
Deze gemeentelijke vergunning heeft u nodig voor een horecagelegenheid en/of B&B in Vijfheerenlanden. Hiermee regelt u het soort bedrijf, de locatie, de openingstijden, het terras enzovoort. Voor kleine horeca-hoekjes in winkels en in een aantal andere gevallen is de exploitatievergunning niet nodig.
Exploitatievergunning aanvragen
Een Alcoholwetvergunning
Deze landelijke vergunning heeft u alleen nodig als u alcohol schenkt aan uw klanten. Dat wil zeggen: als u alcohol verkoopt die mensen direct bij u opdrinken.
Alcoholwet vergunning aanvragen
Een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten
Hiermee regelt u de toestemming om een kansspelautomaat te plaatsen in uw horecazaak. Voor behendigheidsautomaten, zoals een flipperkast of Fotoplay, heeft u geen vergunning nodig,
Milieu melding
Maak minimaal vier weken voor de opening van uw horecazaak een Melding Activiteitenbesluit via de Activiteitenbesluiten Internetmodule (Deze link gaat naar een externe website).
Omgevingsdienst
De gemeente heeft samen met andere gemeenten in onze regio een deel van haar taken op het gebied van milieu en in een aantal gevallen bouw ondergebracht bij de Omgevingsdienst regio Utrecht (de ODRU); zij zijn hiermee een adviseur van en voor onze gemeente en controleren of iedereen zich aan de milieuregels houd.
Op de website van de ODRU op de pagina Horeca en Milieu (Deze link gaat naar een externe website) leest u in het kort wat ze van u verwachten.
Bibob-onderzoek
Als u een nieuwe zaak begint of overneemt, moet u het Formulier Wet Bibob en Vergunningen invullen. Hierin legt u duidelijk uit waar het geld vandaan komt. U bewijst dit met bijlagen. Ook bij bijvoorbeeld crowdfunding of contante leningen moet duidelijk zijn waar het geld vandaan komt. Zo willen we voorkomen dat we indirect criminele activiteiten mogelijk maken. Ook beschermen we daarmee de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers.
Levert u geen volledige aanvraag met bijlagen in en kunnen wij de herkomst van het geld niet controleren? Dan kunnen wij ervoor kiezen om uw aanvraag niet te behandelen. U krijgt dan geen vergunning.
Controleer bestemmingsplan
Wilt u een horecabedrijf starten of een bestaand horecabedrijf veranderen? Controleer dan eerst of dit mag volgens het bestemmingsplan. U kunt de bestemming van het pand opzoeken op Kijk voor het bestemmingsplan op de website van het Omgevingsloket bij regels op de kaart (Deze link gaat naar een externe website) of stuur een e-mail naar omgevingsloket@vijfheerenlanden.nl
Mag (de verandering van) uw horecabedrijf niet volgens het bestemmingsplan, dan kunt u soms een ontheffing van het bestemmingsplan krijgen. U vraagt dan een omgevingsvergunning aan voor het 'afwijken van het bestemmingsplan'.
Akoestisch rapport
Is het ten gehore brengen van muziek onderdeel van uw horeca inrichting? Dan kan het zijn dat u een akoestisch rapport moet aanleveren. Bij het doen van de milieu-melding (Deze link gaat naar een externe website) kan hier dan ook om gevraagd worden. Is de muziek als achtergrondmuziek bedoeld dan is dit niet nodig.
Aanvraag
We nemen onze beslissing binnen acht weken nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen.
Bezwaar & beroep
Bent u het niet eens met onze beslissing? U kunt bezwaar maken. Dit kan rechtstreeks bij ons. Doe dit binnen zes weken nadat u de beslissing heeft ontvangen. Als u het daarna niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift, kunt u in beroep gaan. Dit doet u bij de rechtbank (Deze link gaat naar een externe website).