Hergebruik
In 2050 is onze gemeente ‘circulair’. Dat betekent dat we anders omgaan met grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. We gaan minder materialen gebruiken, materialen langer (her)gebruiken en nieuwe producten maken van afval. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee!
Tips voor inwoners
- Deel en leen spullen. Maak bijvoorbeeld gebruik van (online) deel- en ruilplatforms, zoals Peerby (Deze link gaat naar een externe website) voor spullen en Snappcarr (Deze link gaat naar een externe website) voor auto's. Maar denk ook aan speelotheken voor het lenen van speelgoed, zoals Speelotheek Vianen (Deze link gaat naar een externe website) of sluit u aan bij een kledingruilinitiatief (Deze link gaat naar een externe website) bij u in de buurt.
- Repareren is duurzamer en vaak goedkoper dan opnieuw kopen. Kleine elektrische apparaten kunt u laten repareren bij een van de Repair Cafés (Deze link gaat naar een externe website). Ook kunt u bijvoorbeeld terecht bij schoenmakers of kledingreparateurs.
- Kies voor tweedehands, bijvoorbeeld bij kringloopwinkels (Deze link gaat naar een externe website), rommelmarkten of websites zoals Marktplaats of Vinted. Spullen die u niet meer gebruikt kunt u inleveren of verkopen.
- Scheidt afval zo goed mogelijk en biedt het op de juiste manier aan. Kijk voor meer informatie en tips op de website van Waardlanden (Deze link gaat naar een externe website).
- Wilt u zich inzetten voor een duurzaam Vijfheerenlanden? Kijk dan eens op de website van Duurzaam Vijfheerenlanden (Deze link gaat naar een externe website) voor plekken waar ze vrijwilligers zoeken.
- Voor meer informatie over wat je als inwoner kunt doen, kijk op de website van Cirkelregio Utrecht (Deze link gaat naar een externe website).
Tips voor ondernemers
- Doe de Circulaire Volwassenheidsmeting van Route Circulair (Deze link gaat naar een externe website). Dit is een goede eerste stap om u te verdiepen in de mate van circulariteit van uw onderneming.
- Het Versnellingshuis (Deze link gaat naar een externe website) heeft toegang tot een breed netwerk van experts met kennis over circulair ondernemen. Zij geven tips en begeleiding.
- Op website van de Rijksdienst Ondernemend Nederland (Deze link gaat naar een externe website) staat een overzicht van alle subsidies en financieringen voor circulaire ondernemers.
- Stichting Blauwzaam (Deze link gaat naar een externe website) bedenkt samen met ondernemers, overheid, onderwijs en organisaties nieuwe ideeën voor het verduurzamen van de regio.
- Groene Hart Werkt (Deze link gaat naar een externe website) is het regionale platform voor circulaire economische initiatieven in Het Groene Hart.
- Cirkelstad (Deze link gaat naar een externe website) is het platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector.
- Al ervaringen met hergebruik? Help anderen op weg en meld uw bedrijf aan als voorbeeld op de Nationale Duurzame Bedrijven Route (Deze link gaat naar een externe website).
- Verkoopt u voedsel of dranken? Met deze raamsticker van Zero Waste Nederland (Deze link gaat naar een externe website) laat u aan uw klanten weten dat zij hun eigen verpakking mee kunnen nemen. Zo draagt u bij aan afvalvermindering.
- Heeft u een reststroom (bijvoorbeeld hout, plastic, koffie resten, snoeiafval) waar u een tweede leven voor zoekt? Mail ons dan via duurzaamheid@vijfheerenlanden.nl. U mag ook mailen als u juist op zoek bent naar een reststroom.
Contact
We komen graag met u in contact als u bezig bent of gaat met het thema circulair. Of misschien heeft u zelf een goed idee wat bijdraagt aan de circulaire economie? Neem dan contact met ons op via duurzaamheid@vijfheerenlanden.nl.