Beschermd wonen en maatschappelijke opvang

Soms lukt het door psychische of sociale problemen niet om zelfstandig te wonen. Dan is misschien beschermd wonen nodig.

Of heeft u uw thuissituatie (moeten) verlaten en heeft u ook nog andere problemen? Dan kan maatschappelijke opvang u helpen. U kunt 24-uurs opvang of beschermd wonen aanvragen voor uzelf of voor iemand anders. U regelt dit bij het Sociaal loket van de gemeente. Ook als u beschermd wonen voor iemand van 18 jaar of ouder met een licht verstandelijke beperking wilt regelen.

Hoe het werkt 

  • Na de melding nemen we contact met u op. We bekijken samen met u
    • welke zorg of begeleiding voor u het best is
    • waar u deze zorg kunt krijgen
  • Is beschermd wonen de beste oplossing? Dan melden we u aan bij de Regionale toegang van gemeente Utrecht. Deze organisatie besluit dan of u beschermd kunt gaan wonen.

Goed om te weten 

Beschermd wonen

Beschermd wonen geeft structuur en helpt met dagelijkse activiteiten. Het is voor mensen die alleen met veel hulp en steun zelfstandig kunnen wonen. Er zijn verschillende vormen:

  • Beschermd thuis: u woont dan meestal zelfstandig in een eigen (huur)woning of een huurwoning van een instelling. Er is 24 uur per dag begeleiding op afroep.
  • Beschermd verblijf: u woont dan op een locatie van een instelling waar 24 uur per dag begeleiding op afroep is.
  • Beschermd wonen specialistisch: u heeft naast speciale begeleiding in een 24-uursvoorziening een speciale ondersteuning nodig. Deze ondersteuning is niet mogelijk op een locatie voor beschermd verblijf.

Maatschappelijke opvang

In de maatschappelijke opvang is 24 uur per dag ondersteuning op afroep.

Dak- of thuisloos

Als u dak- of thuisloos bent, kunt u hulp krijgen zoals: dagopvang, een slaapplek of het aanvragen van een briefadres of uitkering. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Utrecht - Hulp als u dakloos bent (Deze link gaat naar een externe website).