Vijfheerenlanden vraagt aandacht voor eenzaamheid

Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. Daarom werkt gemeente Vijfheerenlanden mee aan het landelijk programma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS.

Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Daarom werkt gemeente Vijfheerenlanden mee aan het landelijk programma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. Doel van het programma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Zeker in tijden van corona is dit extra belangrijk gebleken.

Week van de Eenzaamheid

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. 

“Van 1 t/m 8 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Ook in Vijfheerenlanden. Er gelden natuurlijk wel beperkende sociale maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch zie ik kans om, samen met beleidsadviseurs en met SamenDoen en Welzijn Vianen, de (week)markten en winkelstraten te bezoeken om in gesprek te gaan met inwoners van jong tot oud over het thema eenzaamheid. En vergeet ook niet de reguliere lokale initiatieven die door vele vrijwilligers, particulieren, inwonersinitiatieven zijn opgezet in onze gemeente om eenzaamheid tegen te gaan”, aldus wethouder Marcel Verweij.

Aandacht

Van buitenaf is eenzaamheid niet te zien aan iemand. Maar dat is geen reden om niet in actie te komen. Vrijwel iedereen vindt aandacht fijn. Zorg wel voor gelijkwaardig contact. Voor echt contact dat je allebei prettig vindt. Concrete tips zijn bijvoorbeeld:

  • Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Nodig je buurman of -vrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek.
  • Help bij een klein klusje in huis en maak daarbij een praatje.
  • Grijp extreme weersomstandigheden aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
  • Je kunt ook een beroep doen op de ander. Iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
  • Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclubje. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je komt voorlezen of met een rolstoelgebonden persoon gaat wandelen.

Kijk voor meer tips over wat jij kunt doen op de website www.eentegeneenzaamheid.nl.

Verwijzen

Mogelijk kun je iemand helpen om de weg te vinden in het hulpaanbod. Bijvoorbeeld omdat iemand niet zo handig is met internet of het moeilijk vindt contact op te nemen met een vrijwilligersorganisatie of het sociaal/maatschappelijk werk.