HUISBAAS

Mensen kunnen door een combinatie van factoren thuisloos raken, denk bijvoorbeeld aan het stuklopen van een relatie, financiële of psychische issues. Juist jongeren zijn vaak onzichtbare thuislozen. Deze groep heeft een speciale aanpak nodig, waarbij wonen en werken aan jezelf centraal staan.

Bij een ‘thuisloze‘ denk je al snel aan een verslaafd of verward persoon die op straat leeft. Maar, dat is meestal niet het geval. In onze huidige samenleving is de groep thuislozen pittig divers! Mensen kunnen door een combinatie van factoren thuisloos raken, denk bijvoorbeeld aan het stuklopen van een relatie, financiële of psychische issues. Juist jongeren zijn vaak onzichtbare thuislozen. Deze groep heeft een speciale aanpak nodig, waarbij wonen en werken aan jezelf centraal staan.

Vanaf januari 2022 start in de gemeente Vijfheerenlanden het project HUISBAAS! HUISBAAS regelt woningen voor thuisloze jongeren in de leeftijd van 18-27 jaar. In Vijfheerenlanden worden 32 flexwoningen gerealiseerd aan de Langeweg in Vianen. We blijven zoeken naar meer locaties en mogelijkheden om dergelijke woningen te realiseren, aldus wethouder Marcel Verweij.

Maatschappelijke Diensttijd

Jongeren die in aanmerking komen voor een HUISBAAS woning doen automatisch mee aan MDT-BAAS (de maatschappelijke diensttijd). Als BAAS ontdekken jongeren hun talenten en zetten ze volgende stap. Uiteindelijk komen ze op eigen benen te staan met een vette baan, toffe studie of andere invulling die bij ze past en de zelfstandigheid die hoort bij een HUISBAAS.

In de aanpak van HUISBAAS staat MDT-BAAS centraal. Het traject vergt ongeveer 20 uur per week. In die impactvolle 20 uur poweren jongeren hun toekomst door middel van vette trainingen, workshops en projecten (individueel en in groepen). Ook ontdekken ze talenten en doen ze ervaring op bij het doen van projecten waarbij maatschappelijke impact maken, bezoeken ze opendagen of snuffelen ze bij bedrijven. Intussen worden ze persoonlijk gecoacht door een ÜberBAAS. ”De coaches ondersteunen je bij het benaderen van de bedrijven. Ze hebben mij echt even ‘die schop onder de kont’ gegeven om te doen waarvoor je er komt”, aldus een van de Bazen. Aan het einde van het MDT traject zijn de jongeren als EindBAAS de BAAS over hun eigen toekomst en weten ze wat hun volgende stap wordt!

Doelgroep

De redenen dat jongeren deelnemen aan MDT zijn uiteenlopend; - ze hebben een bijstandsuitkering (24%) - ze zijn vroegtijdig schoolverlater (36%) - ze volgen geen opleiding en hebben geen werk (16%). En vooral, ze willen zichzelf beter leren kennen en ontdekken wat goed bij ze past.

Waarom HUISBAAS?

Gedurende de pilot periode van MDT-BAAS is gebleken dat veel jongeren geen vaste basis hebben of een eigen woning. Een veilige thuisbasis is belangrijk om te excelleren, te leren en te ontwikkelen voor jongeren. Voor ons reden genoeg om met HUISBAAS aan de slag te gaan, aldus wethouder Tirtsa Kamstra.

Dankzij MDT-BAAS hebben kandidaten binnen 6 maanden ontdekt waar hun talenten liggen en een richting bepaald. Vanuit een woning kunnen ze vervolgens op zoek naar hun volgende stap; een baan of de benodigde opleiding volgen waarbij ze zich geen zorgen hoeven te maken om woonruimte. Uiteindelijk stromen ze uit naar een zelfstandige woning. Kandidaten die een mini-BAAS traject volgen omdat ze al een opleiding volgen of vast werk hebben, stromen eerder uit. Daarvoor regelen we een maatwerkafspraak met de betreffende jongere.

Samenwerking

Tijdens de pilot is gebleken dat de meeste jongeren worstelen met een hulpvraag. Ook uit de voortijdige uitvalredenen blijkt dat dit komt door persoonlijke problemen, motivatie issues of het ingaan van een zorgtraject. Daarvoor werkt HUISBAAS samen met zorgorganisatie Lister. Lister begeleidt mensen van wie het leven even niet zo stabiel is, door een psychische kwetsbaarheid. Zij ondersteunen HUISBAAS. Ook werken we samen met de welzijnsorganisaties Welzijn Vianen en SamenDoen. De jongerenorganisaties Buurtwerk en OOK-coaching. Voor het onderdeel werk en inkomen is Avres aangehaakt en de woningcorporatie Lekstede Wonen verhuurt de woningen.