Gemeente haalt standaardbrieven door de wasstraat

De gemeente Vijfheerenlanden vindt het belangrijk dat brieven van de gemeente duidelijk zijn. Het is zelfs een belangrijk actiepunt uit het collegeprogramma. Het komende jaar gaan we aan de slag met het verduidelijken van onze standaardbrieven.

De gemeente Vijfheerenlanden vindt het belangrijk dat brieven van de gemeente duidelijk zijn. Het is zelfs een belangrijk actiepunt uit het collegeprogramma. Het komende jaar gaan we aan de slag met het verduidelijken van onze standaardbrieven. Dat doen we samen met het Taalhuis van de Bibliotheek Lek en IJssel.

Zo organiseren we praktische schrijftrainingen voor ambtenaren waarin ze leren hoe ze duidelijker kunnen schrijven. Bij de trainingen zijn ook taalambassadeurs aanwezig. Zij vertellen hun ervaringen als laaggeletterde en geven tips om brieven duidelijker te maken. Dat doen ze ook tijdens de Brievenwasserette die de gemeente organiseert. De eerste is half december. Taalambassadeurs en taalvrijwilligers gaan samen met ambtenaren brieven bespreken en zorgen dat ze duidelijker worden. De gemeente heeft meer dan 200 standaardbrieven. Daarvan willen we over een jaar meer dan de helft al herschreven hebben.

Er komen ook trainingen om laaggeletterdheid te herkennen voor ambtenaren die veel klantcontacten hebben. De gemeente is ook aangesloten bij het initiatief Direct Duidelijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse Taalunie.