Nog even pas op de plaats

Gerrit Bruijnes uit Zijderveld is chauffeur bij Reinigingsdienst Waardlanden.

Gerrit Bruijnes“Nog even pas op de plaats. Voor onszelf en voor elkaar.”

Gerrit Bruijnes uit Zijderveld is chauffeur bij reinigingsdienst Waardlanden. Hij rijdt op een route door en om Vianen en zag het afgelopen jaar veel veranderen. Corona heeft impact op alle facetten van het leven, merkte hij.

Veel meer thuis

Gerrit: Sinds corona ben ik na m’n werk veel meer thuis. Alle activiteiten staan op een laag pitje en ook het vrijwilligerswerk ligt stil. Normaal gesproken ga ik rond deze tijd bijvoorbeeld met de ledenkaarten voor de IJsvereniging langs de deur. Dat kon dit jaar natuurlijk niet. Je moet er toch niet aan denken dat ik besmet zou raken en die besmetting deur aan deur zou doorgeven?

Een stilgevallen dorp

Ook veel kerkelijke activiteiten gaan niet door. Gezamenlijke maaltijden zijn er nu natuurlijk niet en bij de diensten komen we maar met maximaal 30 mensen samen. En onze ouderen? Die zijn zelfs daar terughoudend in. Het gebrek aan contact is voor veel mensen echt een groot gemis. We kunnen hier eigenlijk alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag een maaltijd afhalen bij het dorpshuis, vertelt Gerrit. Verder is heel het dorp stil gevallen.

Afval

Toen corona Nederland in haar greep kreeg, merkte Gerrit dat ook op zijn werk. Het werd bij ons gelijk flink drukker. Mensen doen nu bijna alles vanuit huis, eten ook veel meer thuis en zijn aan het opruimen geslagen. Per dag halen we daardoor wel een ton of 7 meer afval op dan anders. Maar er is me ook iets heel anders opgevallen. Op mijn ronde zie ik heel veel mensen thuis op de bank zitten; mensen die ik vroeger dus nooit zag. Je voelt en ziet gewoon dat er zorgen zijn: echt vreselijk!

Er zijn voor elkaar

Nu het winter aan het worden is, komen veel mensen bijna helemaal niet meer buiten. Daarom ligt eenzaamheid nu nog meer op de loer dan in het voorjaar, denkt Gerrit. Ik vind dat we ons de komende tijd nog goed aan de regels moeten houden om elkaar niet te besmetten. Maar laten we elkaar in deze donkere dagen tegelijkertijd goed in de gaten houden en elkaar helpen waar dat maar kan.