Bezienswaardigheden

Bekijk de bijzondere bezienswaardigheden die in Vijfheerenlanden te zien zijn.

Er op uit in Vijfheerenlanden

De gemeente Vijfheerenlanden ligt (grotendeels) in het Groene Hart. Een uniek poldergebied om in te wandelen, fietsen en varen. Aan de noordkant ligt de Lek en in het zuiden de Linge, meer naar het westen ligt de Oude Zederik. Ook kent onze gemeente een aantal mooie historische stadjes: Ameide, Leerdam, Vianen.

Ameide

Ameide is een oud historisch stadje met veel 17e eeuwse panden. Ameide ligt aan rivier de Lek. De jaarlijkse paardenmarkt op de Prinsengracht in oktober is een levendige traditie. Vlakbij Ameide ligt natuurgebied de Zouweboezem. In en rondom Ameide kunt u prachtige wandelingen en fietstochten maken.

Everdingen

Fort Everdingen is een complex dat bestaat uit een natuurterrein van 12 hectare met daarop een aantal gebouwen van militair-historische betekenis. Het fort werd in de 19de eeuw gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2015 kwam het in handen van bierbrouwerij Duits&Lauret.

Leerdam Glasstad

Leerdam wordt niet voor niets de glasstad van Nederland genoemd. Al sinds 1765 wordt in Leerdam dagelijks op ambachtelijke wijze aan de pijp glas geblazen. Wilt u dit proces eens van dichtbij bekijken? Dat kan! Stap op de werkvloer in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is met glas? Ga dan eens langs bij het Nationaal Glasmuseum, ofwel dé glazen schatkamer van Nederland.

Maar er is nog veel meer…

Proef de Leerdammer kaas thuis met de thuisproeverij, bezoek een van de musea, laat je rondleiden door een stadsgids of maak een boottocht over de Linge. Blaas uit aan de pittoreske Zuidwal onder het genot van wat lekkers of shop wat leuks in het compacte, gezellige centrum. In Leerdam is voor iedereen wel iets leuks te doen!

Musea in Leerdam

TIP. Voor het hele gezin

Op zoek naar een leuk uitje met de familie? Duik in de onderwaterwereld bij Aqua Zoo. Hier vind je maar liefst 40 aquaria met vele soorten vissen. Zo kom je oog in oog te staan met piranha’s, zeesterren, anemoonvissen, gifkikkers, zeepaardjes, schildpadden en nog veel meer!

Vrijstad Vianen

Vianen werd ooit aangelegd als een vestingstad. Dit is vandaag de dag nog terug te zien in het stratenpatroon, de stadsmuren en de Lekpoort.
Er zijn overal verwijzingen te vinden naar de rijke geschiedenis van Vianen. Er zijn ruim 190 rijksmonumenten. Historie is op elke hoek van de straat te zien, bijvoorbeeld bij de waterpomp op de Voorstraat, monumentale gebouwen als het stadhuis. De verbondenheid van de invloedrijke familie Van Brederode met Vianen is onder meer terug te vinden in de Grote Kerk en in het Stedelijk Museum Vianen. De vele monumentale panden vertellen allen hun eigen verhaal.
Door de historische binnenstad kun je heerlijk wandelen. Je kunt een route bemachtigen in het VVV Informatie Punt maar je kunt er ook een rondwandeling onder begeleiding van een stadsgids boeken.
Winkelen in Vianen is verrast worden door de vele bijzondere en lokale winkels. Op de Voorstraat in Vianen vind je unieke collecties, (h)eerlijke streekproducten en sfeervolle boetiekjes en winkels.

In Vianen worden vele evenementen georganiseerd. Ontdek Vianen tijdens de Nationale Sleepbootdagen, de Oldtimerdag, de Toneelroute en de Paardenmarkt.

Meer info

Zie meer van Leerdam of Vianen tijdens een stadswandeling met gids. Ook leuk als personeelsuitje of voor een dagje weg met de vereniging! Beiden steden hebben ook een leuke kidswandeling.

Wilt u meer informatie over de verschillende activiteiten in Ameide, Vianen of Leerdam of bent u op zoek naar leuke tips en activiteiten? Neem dan eens een kijkje op Tussen Lek en Linge of kom langs in het VVV Informatie Punt, Voorstraat 13 Vianen of Kerkstraat 55 Leerdam.

Wandelen en fietsen

De natuur in Vijfheerenlanden is in alle jaargetijden prachtig! Het ideale startpunt voor een fiets- of wandeltocht. U kunt heerlijk door de polder dwalen, fietsen langs een van de rivieren of door de uiterwaarden, over de Diefdijk, door het Viaanse Bos en in polder Bolgerijen.
Via de slingerende dijken komt u vanzelf uit bij diverse authentieke dorpjes en steden. In Vijfheerenlanden kunt u prachtige fiets- en wandeltochten maken.

Vijfheerenlanden maakt deel uit van de landelijke fietsknooppuntenroute en heeft in Vianen, Ameide en Lexmond een Toeristisch Overstap Punt. De auto kunt u er gratis parkeren.

Everdinger Waarden (4km)

Een leuke wandelroute om te doen met kinderen is de wandeling door de Everdingerwaarden vanaf Fort Everdingen. De route is ongeveer 4 kilometer en brengt je langs de Schotse hooglanders, via draaipont Goudhack terug naar Fort Everdingen.

Sprinkhaanzanger wandelroute (14 km)

Deze wandelroute laat u kennismaken met de weidsheid van Polder Lakerveld. Ook ontdekt u het kleinschalige cultuurlandschap van Scharperswijk, een oude boomgaard, een fraai begroeide houtkade en de vogelrijke Zouweboezem.

Fietsroute Zouweboezem (40 km)

De Zouweboezem is een belangrijk natuurgebied met bijzondere vogels. Door het vele water in de uitgestrekte slootjes en rietland vinden veel vogels hier een voedselrijk gebied. Maar tijdens deze fietstocht ontdek je de schoonheid van de natuur. Je fietst langs vele monumentale boerderijen en andere gebouwen.

Fietsen door de Vijfheerenlanden (45 km)

In de middeleeuwen maakten vijf heren de dienst uit in de Vijfheerenlanden. Het landschap uit die tijd is nog steeds te herkennen. Binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden.

Molenroute Oost (48 km)

Molens, hét symbool voor Nederland. Fiets langs verschillende molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Tussen Lek en Linge (49 km)

Deze fietsroute brengt je langs de mooiste plekken tussen de rivieren Lek en Linge. Ontdek de verrassende, historische steden met ieder hun eigen karakter en geniet van de rust en natuur in de Zouweboezem. Onderweg kom je langs oude boerderijen en unieke locaties voor een tussenstop.

Fietsroute historisch Zederik (50 km)&

Wie kiest voor deze fietsroute komt heel wat geschiedenis tegen: de kerken van de plaatsen stonden hier vaak al eeuwen. Een ander 'hoogtepunt' is de watertoren in Meerkerk. Tussen Ameide en Meerkerk fiets je door het Natura 2000-gebied de Zouweboezem.

Jan Blankenfietsroute (76 km)

Deze route leidt door het gebied waar de waterwerken van Jan Blanken het landschap bepalen. Over de eeuwenoude Diefdijk en langs uniek gelegen forten. door historische vestingsteden en polders met prachtige vergezichten.

Meer fiets- en wandelroutes vindt u op: