75 jaar Vrijheid Vijfheerenlanden

Op 5 mei 2020 vieren we 75 jaar Vrijheid in Nederland. Ook in de gemeente Vijfheerenlanden herdenken en vieren we deze belangrijke gebeurtenis.

Samen de oorlog herdenken en de vrijheid vieren! Doet u ook mee? 

Een bekend citaat van de vader van Anne Frank, Otto Frank, luidt: "Om een toekomst te bouwen, moet je het verleden kennen". Het is belangrijk de verhalen over de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen. Ons steeds te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en inzet vraagt van iedereen. 

Logo 75 jaar VrijheidIn 2019 en 2020 herdenken en vieren we in Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden.

Ook in de gemeente Vijfheerenlanden herdenken en vieren we deze belangrijke gebeurtenis. Dat doen we graag samen met u. 

Lichtkunstwerk 

In 2020 herdenken en vieren we de vrijheid onder andere door het plaatsen van een tijdelijk lichtkunstwerk. Daan Roosegaarde heeft het nationale lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ ontwikkelt dat bestaat uit 104.000 lichtstenen. Dit aantal symboliseert het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, waaronder ook slachtoffers uit de gemeente Vijfheerenlanden. Na de nationale onthulling worden één of meerdere lichtstenen, ter herdenking, tijdelijk in de gemeente geplaatst.

Op maandagavond 27 januari om 20.00 uur wordt Levenslicht onthuld op het Dokter Reilinghplein in Leerdam. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 20.00 – 22.00 uur te bezoeken. Het tijdelijke monument is te zien van maandag 27 januari tot en met donderdag 30 januari.  

Dodenherdenkingen

Op 4 mei 2020 worden in verschillende plaatsen 4 mei-herdenkingen georganiseerd. Bij ons zijn de volgende 4 mei-herdenkingen bekend: Ameide/Tienhoven aan de Lek, Everdingen, Hei- en Boeicop, Leerdam, Lexmond Vianen, Meerkerk en Zijderveld.

Meer informatie over de herdenkingen volgt in 2020.

Optocht militaire voertuigen

Op 5 mei 2020 organiseert de gemeente, in samenwerking met Arie Kooijman, een optocht. Deze zal bestaan uit 70 militaire voertuigen die door de gemeente Vijfheerenlanden rijdt. De polygoonbeelden en foto’s van de bevrijding van ons land kent iedereen. Zwaaiende, feestende mensen, blije gezichten en colonnes legervoertuigen die door de straten rijden als teken van vrijheid. Deze sfeer willen we op 5 mei 2020 proberen terug te brengen in onze gemeente. 

Bent u benieuwd naar de route en tijden? Meer informatie over het programma en de route volgt binnenkort. Wilt u hierbij aanhaken met uw initiatief? Neem dan contact op via kabinet@vijfheerenlanden.nl

Inwonersinitiatieven

Om 75 jaar Vrijheid Vijfheerenlanden samen te vieren vragen we inwoners, vriendengroepen, buren, ondernemers, schoolbesturen, veteranen en vrijwilligers van verenigingen en stichtingen bij ons aan te sluiten en met ons mee te doen. Bijvoorbeeld door het organiseren van een vrijheidsmaaltijd, tentoonstelling, lezing, bevrijdingsfeest of het ophalen van het bevrijdingsvuur. Er is van alles te bedenken! Door al deze initiatieven blijven verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld en vieren we met elkaar de vrijheid.

Inspiratie

Voor inspiratie kunt u kijken op de websites van het Nationaal Comité 4 en 5 mei of het vfonds.

Subsidie

Via het vfonds kunt u als vereniging of stichting subsidie ontvangen voor het organiseren van een 5 mei-activiteit. 
Ook bij de gemeente Vijfheerenlanden is het mogelijk om subsidie te ontvangen door het indienen van een inwonersinitiatief. U hoeft hiervoor niet verenigt te zijn in een stichting of vereniging, maar kunt ook als inwoner een aanvraag indienen. Voorwaarden om in aanmerking te komen staan op beide websites. 

Vergunningen

Wilt u een activiteit organiseren voor publiek op openbaar terrein. Of in een gebouw dat eigenlijk voor iets anders bedoeld is. Neem dan een kijkje op de websitepagina Evenement organiseren voor het aanmelden van een evenement of het aanvragen van een evenementenvergunning. Met vragen hierover kunt u ook mailen met onze evenementencoördinator via evenementen@vijfheerenlanden.nl.

Houdt u ons op de hoogte?

Gaat u aan de slag met het organiseren van een activiteit? Dan komen we graag met u in contact via wijkambassadeurs@vijfheerenlanden.nl. Zo kunnen we eventueel initiatiefnemers met elkaar in contact brengen en kunnen we volgend jaar alle activiteiten bundelen en promoten. Op onze website vindt u meer informatie over de wijkambassadeurs