Paspoort en identiteitskaart

U kunt een paspoort aanvragen bij onze gemeentehuizen in Leerdam, Meerkerk of Vianen. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen.

Kinderen vanaf 14 jaar moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Bij het aanvragen en afhalen moeten zowel volwassenen als kinderen zelf aanwezig zijn.

Afspraak maken

Kosten

Kosten paspoort en identiteitskaart (2023)
Document Kosten
Paspoort vanaf 18 jaar € 77,85
Paspoort tot 18 jaar € 58,85
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 70,35
Identiteitskaart tot 18 jaar € 37,95

Meenemen

  • Uw oude paspoort én/of identiteitskaart, ook als ze zijn verlopen. Wanneer u een paspoort en identiteitskaart heeft, moet u ze beide meenemen. 
  • 1 pasfoto in kleur. Bekijk de eisen voor een pasfoto op overheid.nl.
  • Pinpas of contant geld

Jonger dan 18

Kinderen moeten altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart. Zij mogen ook zelf een aanvraag doen.
Voor een identiteitskaart is tot 12 jaar toestemming nodig. Voor een paspoort is tot 18 jaar toestemming nodig.

  • Als beide ouders meekomen moeten zij allebei een paspoort of identiteitskaart meenemen
  • Als één van beide ouders niet aanwezig kan zijn, neem dan mee:

Let op! Indien geen van de bovenstaande documenten kan worden overlegd en er ook geen legalisatie elders heeft plaats gevonden, dan dient de toestemming in persoon aan de balie te worden gegeven.

Als maar één van de ouders, of iemand anders gezag heeft over het kind kan alleen diegene een paspoort of identiteitskaart aanvragen. 

Ophalen

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart zelf ophalen.

Let op. Hiervoor moet u een afspraak maken op de locatie waar u ook uw aanvraag hebt ingediend.

Afspraak maken

Paspoort of identiteitskaart kwijt

Als u uw paspoort of identiteitskaart kwijt bent geeft u dat aan ons door. Dit kan online. Pas daarna kunt u een nieuwe aanvraag indienen.

Geeft u binnen vijf jaar drie keer een document als vermist op zonder geloofwaardige reden? Dan kan dit leiden tot opname in het Register paspoortsignaleringen. Kijk op de website Rijksdienst voor Identiteitsgegevens welke gevolgen dit kan hebben.

Online aangifte vermissing reisdocument (met DigiD)

Reizen met kinderen

Vanaf 14 jaar moet elk kind een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. 

Voor reizen naar het buitenland moeten kinderen van alle leeftijden een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Reist u met uw kinderen naar het buitenland, maar hebben zij een andere achternaam dan u? Dit kan misschien problemen opleveren bij controles op het vliegveld. Kijk voor de meest actuele informatie over reizen met kinderen op de website van de overheid.