Niet eens met WOZ-beschikking?

Onlangs heeft u de aanslag gemeentelijke belastingen /WOZ-beschikking ontvangen.Bent u het niet eens met de WOZ-waarde of heeft u daar vragen over? Bel dan eerst met de gemeente via 088-599 7000. U kunt ons bellen tussen 09.00 en 12.30 uur. Ook kunt u uw vraag mailen naar woz@vijfheerenlanden.nl.

Bezwaar maken

Het is heel makkelijk om bezwaar te maken. U kunt via onze pagina 'Bezwaar tegen belastingen of WOZ-beschikking' digitaal uw bezwaar indienen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

U kunt ook een brief sturen of per e-mail bezwaar indienen. Uw naam, adres, de reden waarom u het er niet mee eens bent en uw handtekening is voldoende.

Hulp nodig?

Wij helpen u graag bij uw bezwaar. Voor gratis hulp of advies bij het opstellen van het bezwaarschrift kunt u ook terecht bij:

Wijkwinkel Welzijn Vianen: Grote Geusplein 1, 4131 ZE Vianen, 0347 – 344 365 of wijkwinkel@welzijnvianen.nl. Of kijk op de website van Welzijn Vianen Wijkwinkel.

Commerciële bureaus

WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u! U heeft deze slogan vast wel eens ergens gelezen, bijvoorbeeld op internet of in een reclamefolder. Diverse adviesbureaus en makelaars geven ’gratis’ rechtsbijstand. Zij dienen namens u een bezwaarschrift in.

Als uw bezwaarschrift gegrond is dan moet de gemeente een proceskostenvergoeding aan het bureau betalen. Dat is wettelijk verplicht. De kosten liggen tussen de € 265 en € 810 per bezwaarschrift. Dat staat niet in verhouding tot het voordeel dat het u oplevert.

Voorbeeld

We gaan uit van het OZB-tarief voor eigenaren van woningen van 0,1161% van de WOZ-waarde. Voor iedere € 10.000 waarmee de WOZ-waarde van uw woning of pand wordt verlaagd betaald u € 11,61 per jaar minder. Dit is een groot verschil met de proceskostenvergoeding die commerciële bureaus ontvangen.

Hogere tarieven

Bij het berekenen van de tarieven voor de onroerende zaakbelasting houdt de gemeente rekening met alle kosten die ze maakt. Dus ook met betaalde proceskostenvergoedingen. Daardoor betalen uiteindelijk alle inwoners mee aan deze ‘gratis’ bureaus.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op onze pagina Belastingen. Daar vindt u meer informatie over tarieven, bezwaar, betaling en kwijtschelding. Ook leggen we de aanslag en de waardevaststelling van de woning uit.