Gemeentehuizen kleuren oranje voor Orange the World

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Met de campagne ‘Orange the World’ wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Wethouder Cees Taal: Te vaak wordt de oplossing van geweld tegen vrouwen en meisjes gezocht bij vrouwen en meisjes zelf; een weerbaarheidstraining, niet in het donker over straat. Dat zou niet nodig moeten zijn. We staan voor een tolerante en inclusieve samenleving, met oog voor iedereen. Dus ook voor vrouwen en meisjes die met geweld te maken hebben. Om dit te onderstrepen kleuren wij onze gemeentehuizen tijdelijk oranje.

Geweld tegen vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen is niet alleen ver weg een probleem. Ook in de nabije omgeving komt het voor. Met de campagne ‘Orange the World’ wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. De kleur oranje staat voor een zonnige toekomst; vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Internationaal

Orange the World is een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit jaar wordt gefocust op de preventie van (seksueel) geweld tegen vrouwen en genderminderheden. Aan deze campagne (van 25 november tot 10 december 2021) doen meer dan 200 gemeenten in Nederland mee. Zij lichten belangrijke gebouwen uit in oranje. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandemburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. In gemeente Vijfheerenlanden worden de gemeentehuizen in Vianen, Leerdam en Meerkerk oranje verlicht en wappert hier de Orange the World vlag.