Een nieuw leven voor uw oude fiets

Op 1 juli ging het Fietsenproject van start dat afgedankte fietsen een tweede leven geeft.

Goed nieuws voor inwoners die hun oude fiets kwijt willen maar deze te goed vinden voor het oud ijzer. Op 1 juli ging het Fietsenproject van start dat afgedankte fietsen een tweede leven geeft. 
Inwoners kunnen hun oude fiets naar een Afvalbrengstation of Kringloopwinkel in de regio brengen, of laten ophalen door Waardlanden.

Avres, Bewonersorganisatie Monnikenhof, De Gezel (Kringloop Centrum Gorinchem) en Kringloop Vijfheerenlanden Leerdam repareren afgedankte fietsen zodat deze weer bruikbaar zijn en aan de wettelijke vereisten voldoen. Daarna zorgen zij ervoor dat de fietsen op een goede plek terecht komen: bij mensen met een kleine beurs die zich geen nieuwe fiets kunnen veroorloven.

Samenwerkingsovereenkomst

Avres, Bewonersorganisatie Monnikenhof, De Gezel (Kringloop Centrum Gorinchem), Kringloop Vijfheerenlanden Leerdam, gemeente Vijfheerenlanden en Waardlanden ondertekenden op 1 juli 2021 de samenwerkingsovereenkomst voor het Fietsenproject. Om het belang van hergebruik te onderstrepen, vond de ondertekening plaats bij de Kringloop Vijfheerenlanden.

Waardlanden zorgt voor inzameling, transport en opslag van de fietsen. De gemeente Vijfheerenlanden levert afgedankte fietsen aan het project. Dat zijn weesfietsen, wrakken en fout gestalde fietsen die uit de openbare ruimte verwijderd zijn en niet binnen drie maanden door de eigenaar zijn opgehaald.
Voor Avres vormt het Fietsenproject een mooie aanvulling op de diverse leer-werktrajecten en Bewoners Organisatie Monnikenhof (BOM), De Gezel (Kringloop Centrum Gorinchem) en Kringloopwinkel Vijfheerenlanden Leerdam hebben al werkplaatsen waar vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt spullen zoals fietsen repareren en opknappen. Daar sluit dit project goed op aan.

Ophaalafspraak

Bewoners die hun oude fiets willen laten ophalen, kunnen hiervoor via de website waardlanden.nl, de Waardlanden-app of telefonisch 0183 - 68 11 11 een afspraak met Waardlanden maken. De fiets wordt dan, afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid afspraken, binnen enkele weken opgehaald.