Dienstverlening

De dienstverlening van de gemeente Vijfheerenlanden blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven.

Vragen?

Heeft u vragen over het coronavirus? U kunt terecht bij het landelijke publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). 
De landelijke adviezen zijn aangescherpt. Deze zijn gebaseerd op de adviezen van het RIVM. Zoals tot nu steeds het geval was, volgt de gemeente Vijfheerenlanden zowel intern als extern deze adviezen op.

Gewijzigde openingstijden locaties gemeente Vijfheerenlanden

Wij willen de kans op besmettingen met het coronavirus in onze gemeentehuizen minimaliseren. Daarom hebben wij voor uw veiligheid en de veiligheid van onze medewerkers besloten de openingstijden van onze gemeentehuizen aan te passen. 
We zijn uitsluitend geopend voor spoedzaken. U kunt alleen terecht als u een afspraak heeft. 

Openingstijden

 • Vianen: dinsdag en woensdag van 9.00 – 11.00 uur
 • Leerdam: maandag en donderdag van 9.00 – 11.00 uur
 • Meerkerk: vrijdag van 9.00 – 11.00 uur

De gemeentehuizen zijn gesloten op:

 • 13 april: 2e Paasdag
 • 27 april: Koningsdag
 • 5 mei: Bevrijdingsdag
 • 21 mei: Hemelvaartsdag
 • 1 juni: 2e Pinksterdag

Ophalen documenten

Ligt er een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs voor u klaar om opgehaald te worden? Dit stellen we zo veel mogelijk uit. Wij bewaren deze 3 maanden. Als uw huidige document nog even geldig is, is er geen haast bij het ophalen. 
Is uw huidige paspoort, identiteitskaart of rijbewijs verlopen of verloopt die binnenkort? Bel ons dan. Wij maken dan een afspraak met u om het document op te halen.

Afspraak maken

U kunt alleen nog telefonisch een afspraak maken. Neem contact met ons op via 088 – 599 7000 op werkdagen van 9:00 - 12:30 uur en van 14:00 - 17:00 uur. 
Onze medewerkers bespreken dan met u of deze afspraak meteen moet plaatsvinden of dat het mogelijk is de afspraak na 28 april te plannen. 
De wachttijd aan de telefoon kan langer zijn dan u normaal van ons gewend bent. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Hebt u een afspraak?

Hebt u een afspraak vóór 28 april? Wij nemen contact met u op, u hoeft ons niet te bellen. In overleg verplaatsen we de afspraak als dat mogelijk is.

Als u een afspraak heeft dan vragen wij u om zo veel mogelijk alleen te komen. Op die manier blijft het aantal mensen in de ruimte voor de balies beperkt. 
Vanzelfsprekend vragen wij u zich altijd te houden aan de richtlijnen van het RIVM
Als u (of een huisgenoot) klachten hebt zoals verkoudheid, hoesten, al dan niet in combinatie met koorts, of als u in een risicogebied bent geweest, dan vragen wij om uw afspraak af te zeggen. Houd altijd een gepaste afstand van minimaal 1,5 meter. 

Toegankelijkheid politiebureaus 

U kunt alleen op afspraak bij de politie terecht. In Leerdam en Vianen staat bij de hoofdingang van het gemeentehuis hoe u de politie kunt bereiken. Bel voor een afspraak met de politie op 0900-8844.

Politiepost Vianen op maandagen gesloten

De politiepost in het gemeentehuis van Vianen is in verband met het coronavirus gesloten op maandagen. Dit duurt voorlopig tot en met 28 april. Op woensdagen kunt u wel terecht bij deze post. Bel zoals altijd voor een afspraak met de politie op 0900-8844

Wij rekenen op uw medewerking. 

Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen wegens corona

De maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus in te dammen, kunnen grote gevolgen hebben voor ondernemers, instellingen en inwoners. De gemeente heeft besloten alle inwoners, ondernemers en instellingen in Vijfheerenlanden uitstel van betaling te verlenen tot 31 augustus 2020 voor de aanslagen die in 2020 zijn opgelegd. Voor degene die een machtiging voor automatische incasso hebben afgegeven, wordt de aanslag in 10 termijnen afgeschreven. De incasso zal gewoon doorlopen en hier wordt geen uitstel op verleend.

Voor vragen of een verzoek om een betalingsregeling kunt u contact opnemen met team belastingen via 088 - 599 7000 of belastingen@vijfheerenlanden.nl.

Beschikbare ondersteuning in de gemeente Vijfheerenlanden
Sociaal Loket

Het Sociaal Loket is zoals gebruikelijk te bereiken op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur via 0800 - 5016 of via sociaalloket@vijfheerenlanden.nl

Bij moeilijke vragen schakelt het Sociaal Loket de vraag door naar het Sociaal Team. Bij ernstige spoed wordt u overdag direct doorgeschakeld, maar als het kan wachten dan belt een medewerker van het Sociaal Team u later terug en vraagt telefonisch wat er aan de hand is. De medewerker komt (in deze periode tijdelijk) niet op huisbezoek. De vragen worden telefonisch opgepakt en afgehandeld.

Buiten kantooruren blijven de normale spoeddiensten bereikbaar (zoals huisartsenpost, politie of ambulance).

Update: Noodopvang cruciale beroepsgroepen

Alle scholen en kinderopvangorganisaties in Nederland zijn sinds 16 maart 2020 gesloten. Een uitzondering geldt voor kinderen van ouders of verzorgenden werkzaam in cruciale beroepen. Behoort u tot deze uitzonderingsgroep en kunt u GEEN opvang in directe omgeving krijgen? Dan kunt u contact opnemen met het algemeen telefoonnummer, 088 - 599 7000 van de gemeente Vijfheerenlanden. Kinderopvangorganisaties SKCN, SKV en BSO Wijs vangen uw kinderen op. De gemeente kan u ook doorverwijzen wanneer u buiten reguliere openingstijden kinderopvang nodig heeft.

 • Deze opvang is een vorm van opvang voor kinderen waarvan één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep.
 • Dit is opvang zonder extra kosten voor ouders.

Aanvraagformulier noodopvang

Weet u van te voren al op welke dagen u noodopvang nodig heeft en u bent geen reguliere klant van de kinderopvang locatie? Met dit aanvraagformulier kunt u (terugkerende) noodopvang aanvragen. Geef de gewenste dagen aan op dit formulier. Er wordt dan een plek voor u gereserveerd door Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.
 

Maatregelen voor scholen en kinderopvang

Alle scholen en kinderopvangorganisaties in Nederland zijn sinds 16 maart 2020 gesloten. 

Uitzondering

Een uitzondering geldt voor kinderen van ouders of verzorgenden werkzaam in cruciale beroepen. Behoort u tot deze uitzonderingsgroep en kunt u GEEN opvang in directe omgeving krijgen kunt u contact opnemen met het algemeen telefoonnummer, 088 - 599 7000 van de gemeente Vijfheerenlanden. Kinderopvangorganisaties SKCN, SKV en BSO Wijs vangen uw kinderen op. De gemeente kan u ook doorverwijzen wanneer u buiten reguliere openingstijden kinderopvang nodig heeft.

 • Deze opvang is een vorm van opvang voor kinderen waarvan één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep.
 • Dit is opvang zonder extra kosten voor ouders.

Buiten kantoortijden is het algemeen telefoonnummer van de gemeente niet in gebruik. U kunt dan direct naar de website van SKCN:

Alle scholen en kinderopvangorganisaties in Nederland sluiten van 16 maart tot en met maandag 6 april. Een uitzondering geldt voor kinderen van ouders of verzorgenden werkzaam in cruciale beroepen. Deze maatregelen duren van 16 maart to en met 6 april. Dit geldt voor alle leerligen in het basis- en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang. Uitzondering: kinder van ouders of verzorgenden die werkzaam zijn in cruciale beroepsgroepen worden wel opgevangen. Voor schoolgaande kinderen wordt zoveel mogelijk onderwijs op afstand georganiseerd, met de prioriteit voor de eindexamenleerlingen. De school informeert u hierover. De volgende maatregelen zijn van kracht: Heb je geen klachten? Houd gepaste afstand (1,5 meter) en vermijd grote groepen (+100) Werk thuis als het kan Heb je (milde) verkoudheidsklachten? Blijft thuis Beperk (sociale) contacten Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/coronavirus of bel naar 0800 - 1351. Het RIVM adviseert de overheid bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus.

Hulp voor ondernemers en zelfstandigen

Het coronavirus raakt de ondernemers hard. Landelijk worden er al maatregelen getroffen en wordt er gewerkt aan nieuwe maatregelen om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen, alleen dat is niet genoeg.

Ook als lokale overheid is het belangrijk om te kijken wat we voor hen kunnen betekenen. De gemeente is bereid om verlichting te bieden voor de lokale ondernemers die getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus. Kijk voor de versoepelde bijstandsregeling voor ZZP-ers (Tozo), werktijdverkortingsregeling (BBZ) en maatwerkregelingen voor de gemeentelijke belastingen op www.vijfheerenlanden.nl/ondernemersnieuws.