Dienstverlening

De dienstverlening van de gemeente Vijfheerenlanden blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven.

Gewijzigde openingstijden locaties gemeente Vijfheerenlanden

Wij willen de kans op besmettingen met het coronavirus in onze gemeentehuizen zo veel mogelijk voorkomen. Daarom hebben wij voor uw veiligheid en de veiligheid van onze medewerkers besloten de openingstijden van onze gemeentehuizen aan te passen. U kunt alleen terecht als u een afspraak heeft.

Afspraak maken

Het is sinds woensdag 27 mei weer mogelijk om online uw afspraak bij de gemeente te maken. Het is niet meer nodig om te bellen om een afspraak te maken.

Afspraak maken

Heeft u een afspraak?

Als u een afspraak heeft dan vragen wij u om zo veel mogelijk alleen te komen. Op die manier blijft het aantal mensen in de ruimte voor de balies beperkt. Vanzelfsprekend vragen wij u zich altijd te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Als u (of een huisgenoot) klachten hebt zoals verkoudheid, hoesten, al dan niet in combinatie met koorts, dan vragen wij om uw afspraak af te zeggen. Houd altijd een gepaste afstand van minimaal 1,5 meter. 

Openingstijden gemeentehuizen tot en met 29 mei 2020

  • Vianen: dinsdag en woensdag van 9.00 – 11.00 uur
  • Leerdam: maandag en donderdag van 9.00 – 11.00 uur
  • Meerkerk: vrijdag van 9.00 – 11.00 uur

Openingstijden gemeentehuizen per 2 juni 2020

  • Vianen: dinsdag en woensdag van 9.00 – 12.30 uur
  • Leerdam: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 – 12.30 uur
  • Meerkerk: maandag en vrijdag van 9.00 – 12.30 uur

De gemeentehuizen zijn gesloten op 1 juni: 2e Pinksterdag

Ophalen documenten

Ligt er een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs voor u klaar om opgehaald te worden? Wij bewaren deze 3 maanden. Als uw huidige document nog even geldig is, is er geen haast bij het ophalen.
Is uw huidige paspoort, identiteitskaart of rijbewijs verlopen of verloopt die binnenkort? Bel ons dan op 088 – 599 7000. Wij maken dan een afspraak met u om het document op te halen.

Vragen?

Heeft u vragen over het coronavirus? U kunt terecht bij het landelijke publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). De landelijke adviezen zijn aangescherpt. Deze zijn gebaseerd op de adviezen van het RIVM. De gemeente Vijfheerenlanden blijft deze adviezen opvolgen, zowel intern als extern.

Toegankelijkheid politiebureaus 

U kunt alleen op afspraak bij de politie terecht. In Leerdam en Vianen staat bij de hoofdingang van het gemeentehuis hoe u de politie kunt bereiken. Bel voor een afspraak met de politie op 0900-8844.

Politiepost Vianen op maandagen gesloten

De politiepost in het gemeentehuis van Vianen is in verband met het coronavirus gesloten op maandagen. Op woensdagen kunt u wel terecht bij deze post. Bel zoals altijd voor een afspraak met de politie op 0900-8844

Wij rekenen op uw medewerking.

Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen wegens corona

De maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus in te dammen, kunnen grote gevolgen hebben voor ondernemers, instellingen en inwoners. De gemeente heeft besloten alle inwoners, ondernemers en instellingen in Vijfheerenlanden uitstel van betaling te verlenen tot 31 augustus 2020 voor de aanslagen die in 2020 zijn opgelegd. Voor degene die een machtiging voor automatische incasso hebben afgegeven, wordt de aanslag in 10 termijnen afgeschreven. De incasso zal gewoon doorlopen en hier wordt geen uitstel op verleend.

Voor vragen of een verzoek om een betalingsregeling kunt u contact opnemen met team belastingen via 088 - 599 7000 of belastingen@vijfheerenlanden.nl.

Beschikbare ondersteuning in de gemeente Vijfheerenlanden
Sociaal Loket

Het Sociaal Loket is zoals gebruikelijk te bereiken op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur via 0800 - 5016 of via sociaalloket@vijfheerenlanden.nl

Bij moeilijke vragen schakelt het Sociaal Loket de vraag door naar het Sociaal Team. Bij ernstige spoed wordt u overdag direct doorgeschakeld, maar als het kan wachten dan belt een medewerker van het Sociaal Team u later terug en vraagt telefonisch wat er aan de hand is. De medewerker komt (in deze periode tijdelijk) niet op huisbezoek. De vragen worden telefonisch opgepakt en afgehandeld.

Buiten kantooruren blijven de normale spoeddiensten bereikbaar (zoals huisartsenpost, politie of ambulance).

Noodopvang cruciale beroepsgroepen

Scholen en kinderopvangorganisaties zijn sinds 11 mei weer open. Noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen blijft daarnaast mogelijk. Behoort u tot deze groepen en kunt u GEEN opvang in uw directe omgeving vinden dan kunt u contact opnemen met de kinderopvangorganisaties, SKCN, SKV, BSO Wijs! en de Hummeltjeshoeve in de gemeente Vijfheerenlanden.

  • Deze opvang is een vorm van opvang voor kinderen waarvan één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep.
  • Dit is opvang zonder extra kosten voor ouders.

Aanvraagformulier noodopvang

Weet u van te voren al op welke dagen u noodopvang nodig heeft en u bent geen reguliere klant van de kinderopvang locatie? Met dit aanvraagformulier kunt u (terugkerende) noodopvang aanvragen. Geef de gewenste dagen aan op dit formulier. Er wordt dan een plek voor u gereserveerd door Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Maatregelen voor scholen en kinderopvang

11 mei: Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang gaan weer open. Maar de kinderen gaan nog niet elke dag naar school. Informatie over de specifieke situatie van uw kind(eren) komt vanuit school en/of de kinderopvang organisatie waar uw kind naartoe gaat.

De noodopvang voor kinderen van ouders of verzorgenden werkzaam in cruciale beroepen blijft. De kinderen die normaliter op school zouden zitten, jongere kinderen (kinderdagverblijf) en de BSO kunnen terecht bij de kinderopvangorganisaties: SKCN, SKV, BSO Wijs en de Hummeltjeshoeve. Zij weten wanneer en waar er plek is.
 
1 juni: Het voortgezet onderwijs gaat weer open. Informatie over de specifieke situatie van uw kind(eren) volgt vanuit de school waar uw kind naartoe gaat.

Hulp voor ondernemers en zelfstandigen

Het coronavirus raakt de ondernemers hard. Landelijk worden er al maatregelen getroffen en wordt er gewerkt aan nieuwe maatregelen om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen, alleen dat is niet genoeg.

Ook als lokale overheid is het belangrijk om te kijken wat we voor hen kunnen betekenen. De gemeente is bereid om verlichting te bieden voor de lokale ondernemers die getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus. Kijk voor de versoepelde bijstandsregeling voor ZZP-ers (Tozo), werktijdverkortingsregeling (BBZ) en maatwerkregelingen voor de gemeentelijke belastingen op www.vijfheerenlanden.nl/ondernemersnieuws.