Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op woensdag 16 maart 2022 van 07.30 uur tot 21.00 uur kunt u stemmen. De leden van de gemeenteraad van de gemeente Vijfheerenlanden worden dan gekozen.

U kunt dit jaar ook eerder stemmen. Op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart 2022 kunt u van 07.30 tot 21.00 uur bij 4 stembureaus in Vijfheerenlanden terecht.

Wat u moet weten voordat u gaat stemmen

Om te stemmen heeft u een stempas nodig

Neem ook uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee als u gaat stemmen. De stempas heeft u eind februari ontvangen. U krijgt een stempas als u:

 • Nederlander bent of een verblijfsvergunning heeft en minimaal 5 jaar in Nederland woont
 • 18 jaar of ouder bent
 • op 31 januari 2022 in Vijfheerenlanden woont
 • niet uitgesloten bent van het kiesrecht

U kunt in elk stembureau in Vijfheerenlanden stemmen

Alle stembureaus zijn makkelijk bereikbaar en toegankelijk voor invaliden. De stembureaus zijn te vinden op de pagina met stembureaus.

Alle stembureaus zijn veilig

Om te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen, gelden in het stembureau de volgende regels:

 • hou u aan de coronamaatregelen die op dat moment gelden
 • geef elkaar de ruimte
 • volg de looproutes
 • volg de aanwijzingen van de medewerkers in het stembureau

Ga alleen naar een stembureau als u geen coronaklachten heeft!

Heeft u klachten of koorts op het moment dat u naar een stembureau wilt, dan kunt u niet komen. U kunt dan iemand anders vragen om namens u te stemmen.

Hoe stem ik? 

U stemt door het witte vakje vóór de naam van de kandidaat van uw keuze rood te maken. U vouwt het stembiljet na het invullen zo dicht dat de kandidatenlijst niet te zien is. U doet het stembiljet in de stembus.
Uw stem is niet geldig als u op het stembiljet:

 • een andere kleur gebruikt dan rood
 • meer dan 1 vakje rood maakt
 • tekeningen of teksten plaatst

Niet zelf stemmen

Iemand anders mag voor u stemmen. Dit kunt u op de volgende manier regelen:

Machtigen met stempas (volmacht)

Op de achterkant van uw stempas staat een ‘volmachtsbewijs’. U vult hier de naam en adres in van de persoon die voor u stemt. Let op: deze persoon moet ook in de gemeente Vijfheerenlanden wonen en stemrecht hebben. U en de persoon die voor u stemt zet een handtekening op het volmachtsbewijs.

De persoon die voor u stemt neemt uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Dit mag ook een foto op een telefoon of tablet zijn. Hij of zij brengt uw stem tegelijk uit met zijn of haar eigen stem. 

Intrekken volmacht

U trekt de volmacht in door de stempas terug te vragen. Dit kan tot het moment dat deze persoon voor u gaat stemmen. Daarna kunt u de volmacht niet meer intrekken.

Aanvragen stempas (DigiD)

Stempas kwijt of beschadigd?

U kunt alleen stemmen met een geldige stempas. Is uw stempas kwijt of beschadigd? Vraag dan een nieuwe stempas aan. Dit kan gemakkelijk online of u kunt een afspraak maken. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen naar de afspraak. Als u uw stempas daarna terug vindt, kunt u deze niet meer gebruiken. 
U kunt een nieuwe stempas digitaal aanvragen tot donderdag 10 maart 2022 17.00 uur. Aan de balie kan dat nog tot 11 maart 2022 17.00 uur.

Aanvraag stempas (DigiD)

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van de veelgestelde vragen nog vragen over de verkiezingen? Bel ons via 088 – 599 7000 of stuur een e-mail naar gemeenteraadsverkiezingen2022@vijfheerenlanden.nl. Wilt u liever een medewerker persoonlijk spreken over de verkiezingen? Dan kan dit op het gemeentehuis in Leerdam. U kunt hiervoor online een afspraak maken.

Vraag en antwoord Rijksoverheid

21 vragen en antwoorden over Verkiezingen