Columns en videoboodschappen van de burgemeester 2020

Een overzicht van de columns en videoboodschappen die de burgemeester over de coronamaatregelen heeft gemaakt.

Foto van burgemeester Sjors Frölich

Videoboodschappen van de burgemeester

Column van 25 mei 2020

In deze laatste week van mei 2020 zijn veel inwoners en ondernemers bezig met de voorbereidingen om te voldoen aan de 1,5 meter-maatschappij. De opdracht is even simpel als moeilijk: houd afstand en vermijd drukte. Ik weet en zie, dat we hier in Vijfheerenlanden met z’n allen onze schouders eronder zetten. En ik ervaar veel energie en optimisme. Het is mooi, dat er per 1 juni weer een stap vooruit gezet kan worden.

Vorige week (20 mei) was ik op bezoek bij Helsdingen Sport en Cultuur. Ik sprak daar de gastheer bij de entree en ook enkele medewerkers. Allen zeer gemotiveerd om de bezoekers, klein en groot, te ontvangen en hen te begeleiden bij het naleven van de voorschriften. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken! Binnenkort kunnen ook musea, scholen en ondernemers een bezoek van mij of een wethouder verwachten. 

We komen in een nieuwe fase. Na een intensieve crisisperiode zet de gemeentelijke organisatie zich in voor een verantwoord vervolg. We ondersteunen onze inwoners en bedrijven zo optimaal mogelijk. Onze dienstverlening en begeleiding wordt binnen de geldende regels stap voor stap uitgebreid. De ontwikkelde richtlijnen worden zo efficiënt mogelijk ingezet.
En natuurlijk lopen bestuurlijke onderwerpen op het gebied van - onder andere - verkeer, energie en financiën gewoon door.

Vol overtuiging ga ik samen met u de balans opmaken. Hoe we ons aanpassen aan alle genomen maatregelen en hoe we omgaan met de mogelijkheden die de 1,5 meter-maatschappij biedt. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg. Immers, alleen samen krijgen we corona onder controle!

Sjors Fröhlich
Burgemeester van Vijfheerenlanden

Column van 18 mei 2020

Hemelvaartsdag, voor de meeste mensen een vrije dag en het wordt heerlijk weer. Dit jaar echter geen gezellige evenementen en drukke terrassen. Toch kun je nog genoeg wèl doen!

Zo heeft Hemelvaartsdag een mooie traditie: dauwtrappen. Wandelen of fietsen bij zonsopkomst, voor de vroege vogels, want dat zal al rond 05.45 uur zijn. In georganiseerd verband kan dat dit jaar niet doorgaan, maar natuurlijk kunt u er zelf wel op uit gaan bij zonsopkomst (of later natuurlijk). Vergeet daarbij niet om u te houden aan de richtlijnen: vermijd drukte en houd de 1,5 meter afstand met mensen die niet tot uw huishouden behoren. Ik wens u een waardevolle dag!

De Ramadan en het daarbij behorende vasten zit er bijna op. Door de coronamaatregelen was het sober, want in groepsverband samenzijn was niet mogelijk. Omdat de Ramadan bij uitstek een periode van ontmoeten is, kan ik me voorstellen dat dit een hard gelag was. Ook het Suikerfeest zal daardoor dit jaar anders zijn dan anders. Ik wens u niettemin alvast een goed Suikerfeest. 

De afgelopen week heb ik opgeluchte en bezorgde inwoners en ondernemers gesproken. Wat een enorme impact heeft corona ook in onze gemeente. Indrukwekkend hoe iedereen er het beste van probeert te maken en de schouders eronder zet. 

Aanpassingen aan de 1,5 meter-maatschappij worden creatief ingezet: op de markt, bij de kapper, in de winkels, in het zwembad, op de sportvelden en in alle verzorgingshuizen. 

Ik hoop van harte dadelijk ook in de horeca, zowel binnen als buiten.

Sjors Fröhlich
Burgemeester van Vijfheerenlanden

Column 11 mei 2020

Stap voor stap komen we weer een beetje op gang. 

Ik was diep onder de indruk van het enorme enthousiasme waarmee sportverenigingen de draad weer oppakten de afgelopen week. Mijn complimenten voor de manier waarop iedereen zich heeft ingezet om de kinderen zo snel als mogelijk, binnen de nieuwe regels, weer het veld op te laten gaan. Het zal voor velen een opluchting zijn, ook boven de 18 jaar mag er weer buiten worden gesport.

Deze week gaan de basisscholen, kappers en contactberoepen weer aan de slag. Nog niet op volle sterkte, maar het begin is er. Dat voelt goed voor mij en ik hoop voor u ook. Natuurlijk blijft de intelligente lockdown tot eind van deze maand grotendeels intact om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wel heeft het kabinet een overzichtelijke ‘routekaart’ gepresenteerd. 

Daar kunnen we als gemeente wat mee. We krijgen meer ruimte, kijken vooruit en maken plannen. We nemen stappen om de economie en de samenleving langzaam maar zeker weer open te stellen. 
Zoals de premier aangaf, doen we dat zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord. Het kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen en zich aan de gedragsregels blijft houden. Op die manier hebben we met elkaar bereikt waar we nu staan en daarom kunnen we nu met elkaar verder kijken.

Ik wens iedereen die deze week onder de aangepaste omstandigheden de draad weer oppakt, veel succes! Vol vertrouwen kijk ik uit naar de volgende stap op 1 juni a.s. 

Sjors Fröhlich
Burgemeester van Vijfheerenlanden

Column 20 april 2020

Beste inwoners van Vijfheerenlanden,

‘We zullen doorgaan’, deze zin uit het gelijknamige lied van Ramses Shaffy is zo ontzettend toepasselijk. Altijd al, maar vooral nu, in deze tijden. Ik draag eraan bij door het blijven herhalen van de corona-maatregelen en u op het hart te drukken vol te houden samen.

Ik was afgelopen weekend bij de briefing van de Boa’s. Een super gemotiveerde groep, die uw gezondheid voorop stelt. Al weer vijf weken handhaven zij op de corona maatregelen. Dat was even wennen, maar inmiddels zijn de regels bij iedereen wel bekend. Er zijn ongeveer 200 waarschuwingen gegeven. Als er nu een overtreding wordt geconstateerd, wordt er direct een boete uitgedeeld.

Net als u kijk ik uit naar verandering en versoepeling van de corona-maatregelen. Maatwerk en creativiteit zullen nodig zijn om aan de 1,5 meter-samenleving te voldoen.
Ons crisisteam is daarop voorbereid. Wat betekent het voor het onderwijs? Voor het openbaar vervoer? Het roept tal van vragen op. We moeten zorgvuldig zijn en blijven om het virus geen nieuwe kans te geven.

Stap-voor-stap kijken we vooruit. De maatschappelijke en economische impact is immers gigantisch. Elk bericht van een overleden inwoner van Vijfheerenlanden treft mij diep. En elk verhaal van een bedrijf dat het water aan de lippen staan, is er een te veel. 

Voor mij de eerste keer, het uitreiken van de Koninklijke onderscheidingen. Dit blijft bijzonder, ook in deze tijd. Normaal worden deze persoonlijk door de burgemeester tijdens een ceremonie opgespeld, maar door het coronavirus is landelijk besloten om dit niet door te laten gaan. Maar we gaan de gedecoreerden wel verrassen. 

Blijf gezond & houd vol!

Sjors Fröhlich
Burgemeester van Vijfheerenlanden

Column 6 april 2020

Beste inwoners van Vijfheerenlanden,

Na het afgelopen weekend ben ik voorzichtig positief gestemd. Het aantal ziekenhuisopnames daalde opnieuw. De stijging op de intensive cares was minder dan daarvoor. Goed te horen dat diverse experts vertrouwen putten uit de nieuwe cijfers. De social distancing #houdafstand lijkt te werken. 

Ik ben verdrietig dat er weer inwoners van Vijfheerenlanden het slachtoffer van het coronavirus zijn geworden. Het is iedere keer weer een schok voor mij, als ik het overlijdensbericht krijg. Het komt hard aan en meteen daarbij denk ik aan de impact die het heeft op de nabestaanden. 

Maar ook ben ik trots u, omdat u zich zo goed aan de maatregelen houdt. Dat meen ik oprecht! De natuur roept, maar wij mogen er niet op uit. Ontzettend jammer, maar het is echt noodzakelijk.

Vooral het komend paasweekeinde hoop ik dat iedereen zich er weer aan houdt. Wat mij betreft nog iets minder wielrenners in groepjes en motorrijders. Ik heb op verschillende plekken gezien dat er dan toch een groepje ontstaat om even stil te staan.

De vele mooie initiatieven om elkaar te helpen en een hart onder de riem te steken blijven me ontroeren. Zoals een inzamelingsactie voor tijdschriften voor Zorgspectrum, hulp aan de Voedselbank, een draaiorgel bij Huis ter Leede en de inzet van een hoogwerker bij Open Vensters in Ameide.

De GGD regio Utrecht is een zeer waardevolle samenwerkingspartner. Zij zijn nu actief in de bestrijding van het coronavirus, maar kijken ook vooruit. Fijn als ook de inwoners van Vijfheerenlanden de vragenlijst van de GGD regio Utrecht invullen.
Uw deelname aan deze vragenlijst is vrijwillig. Meer informatie op onze website, zoekterm: onderzoek GGD. U helpt zo mee aan de aanpak van de effecten van de coronacrisis.

Tot slot wens ik u fijne Paasdagen!
En ik kan het niet genoeg herhalen: blijf thuis! Blijf gezond.

Sjors Fröhlich
Burgemeester van Vijfheerenlanden

Column 30 maart 2020

Beste inwoners van Vijfheerenlanden,

De afgelopen week had ik mooie telefoongesprekken met inwoners van Vijfheerenlanden. Ik sprak met IC-verpleegkundigen en een ambulancebroeder, besmet geraakt tijdens hun belangrijke werk. Helaas waren er ook meldingen van nieuwe besmettingen en een eerste sterfgeval in Vijfheerenlanden. Droevig nieuws, ik leef mee met de nabestaanden. De persoonlijke gesprekken raken mij ook diep. Gelukkig zijn er steeds meer coronapatiënten die goed opknappen. Ik hoop dat dat een voorzichtig teken is van verbetering van de situatie.

De nieuwe noodverordening, die vrijdag 27 maart 2020 door de Veiligheidsregio Utrecht is vastgelegd, zal daaraan bijdragen. Hierin staan nieuwe maatregelen die ook voor onze gemeente gelden. Een noodverordening is een zwaar bestuurlijk middel en wordt daarom zelden uitgevaardigd, alleen in crisistijd. Met deze maatregelen kunnen we er samen voor zorgen dat de meest kwetsbaren onder ons worden beschermd. Ook onze gezondheidszorg mag niet overbelast raken. 

Met deze noodverordening kunnen de gemeente en de politie ook optreden, als een van de maatregelen wordt overtreden. Als u zich niet houdt aan de maatregelen uit de noodverordening, is dat strafbaar. U riskeert een boete. Politie en boa’s gaan echt handhaven! De politie zal u eerst aanspreken op uw eigen verantwoordelijkheid. Als blijkt dat de overtreding niet stopt, dan kan de politie een bekeuring uitschrijven. Als u een overtreding ziet, probeer elkaar er dan op een respectvolle manier op aan te spreken. Heeft dat geen effect, dan kunt u bellen met de politie via 0900-8844. 

Ik ben me ervan bewust, dat de maatregelen ongelofelijk veel impact op ons dagelijks leven hebben en wat streng overkomen. Alles wat normaal was, is nu anders. Toch, is het belangrijk, van levensbelang, dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de maatregelen serieus neemt. 

Ik realiseer me dat dit wellicht streng overkomt. Maar de telefoongesprekken die ik heb gevoerd met coronapatiënten in onze gemeente motiveren mij tot deze aanpak. 

Sjors Fröhlich
Burgemeester van Vijfheerenlanden

Column 23 maart 2020

Beste inwoners van Vijfheerenlanden,

Wat moet je doen, wat moet je niet doen? Ik snap dat de vele berichten verwarrend kunnen werken. Maar een paar dingen zijn toch echt wel duidelijk: Houd anderhalve meter afstand van elkaar en blijf binnen. Ga alleen voor noodzakelijke zaken het huis uit, daarmee verklein je het risico van besmetting. Zoek in elk geval geen drukke plaatsen op en houd altijd die aftand in acht. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd.

De toespraak van de koning is door miljoenen mensen bekeken. Hij hoopt dat saamhorigheid en trots ons blijven verbinden. Hier in onze gemeente zie ik die verbinding dagelijks. Fantastisch, al die initiatieven om mensen een hart onder de riem te steken. Vrijwilligers voor Corona-hulpdiensten, kerkdiensten online, mensen die delen hoe ze het vele thuisblijven invullen of proberen anderen (digitaal) iets te bieden, artiest zingend bij verzorgingstehuis, een spontane lasershow, lieve ansichtkaarten. Ik word er blij van.

Maar ik zie ook de twijfels, het verdriet en ongerustheid. Nieuwe corona-besmettingen en de gevolgen daarvan in de directe omgeving. Gelukkig zijn er ook berichten van herstellende corona-patiënten. 

Lokale ondernemers worden hard geraakt door de huidige omstandigheden en de maatregelen. Het gemeentebestuur draagt hen een warm hart toe. Samen met andere overheidsinstanties werken we aan diverse regelingen, waar men zich al volop voor aanmeldt.

Gelukkig houden steeds meer mensen zich aan de maatregelen. Dat geeft hoop voor de komende weken.
Ik benadruk nogmaals: volg de instructies en laten we ons er met zijn allen aan houden. Zo zorgen we er samen voor dat het sociale leven niet helemaal stil komt te staan. Samen komen we uit de crisis, daar ben ik van overtuigd!

Ik wens u veel sterkte en creativiteit toe in deze barre tijd.

Sjors Fröhlich
Burgemeester van Vijfheerenlanden

Column 16 maart 2020

Beste inwoners van Vijfheerenlanden,

Heel hartelijk dank voor al uw inspanningen bij het naleven van de nationale richtlijnen met betrekking tot het coronavirus. Ik ben me ervan bewust dat dit tot lastige en vervelende situaties kan leiden.

Ik heb veel waardering voor iedereen die zijn verantwoordelijkheid neemt bij het afgelasten van evenementen, (religieuze) bijeenkomsten en sluiting van eet- en drinkgelegenheden. Ik ben mij goed bewust van de emotionele en financiële gevolgen van dit soort besluiten.

Er wordt met man en macht gewerkt om de crisis het hoofd te bieden. Ik heb een professioneel team om mij heen. Met elkaar brengen we de gevolgen voor onze inwoners en organisatie in beeld en handelen daarnaar. Op onze website vindt u actuele informatie, ook met betrekking tot onze dienstverlening.

Voorlopig geldt voor iedereen de nationale opdracht: werk zoveel als mogelijk thuis, beperk sociale contacten, heb extra aandacht voor ouderen en mensen met minder weerstand in onze samenleving. Volg de instructies van RIVM en GGD.

Tot en met 6 april a.s. kunnen uw kinderen niet naar school, dat heeft flinke impact op uw gezinsleven. Samen met scholen en kinderopvang gaan we de opvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen oppakken.

Ja, het is lastig maar wel noodzakelijk. Als we ons allemaal aan de richtlijnen houden dan hebben we de situatie sneller weer onder controle.

Nogmaals dank voor uw begrip en medewerking!

Sjors Fröhlich
Burgemeester van Vijfheerenlanden