Klaas Vervloet benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Klaas Vervloet, forensisch expert (hoofdinspecteur) bij de Landelijke Recherche, is vanochtend door locoburgemeester Verweij verrast met een Koninklijke onderscheiding.

Klaas Vervloet krijgt een Koninklijke OnderscheidingDe heer Klaas Vervloet, forensisch expert (hoofdinspecteur) bij de Landelijke Recherche, is vanochtend (3 juni 2021) door locoburgemeester Verweij verrast met een Koninklijke onderscheiding. Gedurende zijn loopbaan bij de forensische opsporing heeft de heer Vervloet meerdere opsporingstechnieken ontwikkeld of verbeterd. Na een bijna 45-jarige carrière bij de politie, gaat hij vandaag met pensioen en mag hij zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Met zijn kennis en kunde wordt de heer Klaas Vervloet, zowel nationaal als internationaal, gezien als een 'excellente vertegenwoordiger' van de politie. Door zijn grote hoeveelheid energie, optimisme en inzet heeft hij het vakgebied forensische opsporing in Nederland naar een hoog niveau gebracht. 

Forensische opsporing

Zo was de heer Vervloet in zijn functie bij veel spraakmakende zaken betrokken. Ook leverde hij een stevige bijdrage aan het opzetten van het vakgebied van de forensische opsporing voor de landelijke eenheid, is de ontwikkeling rondom bloedpatroonanalyse in Nederland door zijn inzet sterk verbeterd en heeft hij aan de basis gestaan van de ontwikkeling van de heimelijke Forensische Opsporingsteams. Daarnaast leverde de heer Vervloet een zeer grote bijdrage aan het opzetten van een internationaal netwerk binnen de ‘forensic community’. Hierdoor is het mogelijk om binnen een operatie snel en vakkundig te schakelen waardoor onderzoeken beter en efficiënter afgehandeld kunnen worden.

DNA-kit

Als eerste in Nederland ontwikkelde de heer Vervloet ook een DNA-kit. Politiemensen die niet forensisch geschoold zijn, kunnen hierdoor toch DNA-sporen veiligstellen. De DNA-kits zijn zo’n succes dat deze inmiddels verder zijn ontwikkeld én uitgebreid en door de hele Nederlandse politie worden gebruikt.

FIV-bus

Door zijn vasthoudendheid heeft de heer Vervloet eveneens de basis gelegd voor een Forensisch Identificatie Voertuig (FIV). Dankzij de apparatuur in het voertuig kunnen DNA en andere sporen direct digitaal naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden verzonden. In plaats van 20 dagen is nu binnen enkele uren bekend of een spoor aan een persoon in de databank kan worden gekoppeld. Ook het in gebruik nemen van deze techniek heeft een grote impact op het opsporingsproces en de veiligheid in de Nederlandse samenleving.