Coming Out Day

Op maandagochtend 11 oktober 2021 heeft wethouder Cees Taal de regenboogvlag gehesen voor de nationale Coming Out Day.

Wethouder Taal hijst samen met twee leden van de LHBTIQ+ gemeenschap de regenboogvlag

Coming Out Day. Uit de kast komen. Maar wie heeft er überhaupt ooit iemand ingestopt? Aan deze quote van Loesje moest ik denken in de voorbereidingen op deze dag.

In een land als Nederland, waar we zo gesteld zijn op onze vrijheid en waar we ook zoveel vrijheden genieten, stoppen we dus nog steeds mensen in ‘de kast’. Omdat ze anders zijn dan wat wij als ‘normaal’ hebben bestempeld. Dat dit anno 2021 nog gebeurt, vind ik echt stuitend.

Ik ben dan ook heel blij dat onze gemeenteraad een motie over het Regenboog Stembusakkoord heeft aangenomen, waarin aandacht wordt gevraagd voor de positie van LHBTIQ+ers in onze gemeente.

Het is namelijk van het grootste belang dat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente. Dat we in de gemeente Vijfheerenlanden een inclusieve samenleving hebben. Dat we niemand uitsluiten. En nog belangrijker, dat de LHBTIQ+gemeenschap dit zelf ook zo ervaart.

Helaas wordt door velen het hijsen van de regenboogvlag als symboolpolitiek gezien, gezien de vele incidenten die bijna wekelijks de krant halen en waarbij niet alleen psychische intimidatie, maar ook vaak fysiek geweld aan de orde is. Schokkend vind ik dat. Wat mij betreft is elk signaal, groot of klein, dat we als overheid, maar ook als samenleving afgeven om aandacht te vragen voor deze problematiek op zijn plaats.
Wat mij betreft hangen de we regenboogvlag het hele jaar in top, zoals in sommige andere regenbooggemeenten gebeurt.

In aanloop naar Coming Out Day mocht ik vorige week maandag met een aantal inwoners uit de LHBTIQ+ gemeenschap in gesprek gaan. Dit gesprek heb ik als bijzonder waardevol, maar ook als indringend ervaren. Ik heb de persoonlijke verhalen mogen horen van mensen die opkomen voor hun rechten, maar ook uitkomen voor wie ze zijn en vertelden over de nodige belemmeringen en uitdagingen die zij in onze gemeenschap tegen komen. Mij is duidelijk geworden dat de LHBTIQ+gemeenschap behoefte heeft aan ontmoeting, activiteiten en inzet op acceptatie door een betere communicatie; het open gesprek, bijvoorbeeld bij scholen en sportverenigingen. En steun vanuit de gemeente Vijfheerenlanden; een gemeente, die waar maakt wat er in de beleidsstukken staat, een gemeente, waar iedereen telt, iedereen mee doet en iedereen zichzelf kan zijn.

Op onze locaties in Meerkerk en Vianen wappert de regenboogvlag al. Ook in Leerdam gaat de regenboogvlag nu in top. Maar voordat ik de vlag ga hijsen, sluit ik af met een gedicht van de Enschedese kunstenares Regine Hilhorst. Het heet ‘vogelvrij’.

Wethouder Cees Taal

Wethouder Taal tijdens zijn speech voor Coming Out Day voordat hij de regenboogvlag hijst

Vogelvrij

Ben je vrij om jij te zijn
Ben ik vrij om mij te zijn

Zijn we vrij om zij aan zij en hij aan hij
ho of he of bi of trans hand in hand
onszelf te zijn

Waar hoor ik bij
Bij wij of zij
of allebei
Ook ik loop vreemde vogels
het liefst voorbij

Wij en zij
scheidt hart van hart
als ons kent ons
en
klokje thuis
het enig kloppend ritme is

Hoe klop ik dan
Hoe klink jij dan
Hoe worden ik en jij
van vogelvrij
weer
wij.