Vaccinatieronde tegen meningokokken

In juni kunnen jongeren uit de gemeente Vijfheerenlanden die in 2003 of 2005 zijn geboren, zich laten inenten tegen meningokokkenziekte. Zij ontvangen daarvoor deze maand een uitnodiging.

In juni kunnen jongeren uit de gemeente Vijfheerenlanden die in 2003 of 2005 zijn geboren, zich laten inenten tegen meningokokkenziekte. Zij ontvangen daarvoor deze maand een uitnodiging. 

Meningokokkenziekte

Sinds 2015 worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen kan verspreiden. Meestal word je niet ziek. Maar komt de bacterie in je bloedbaan of zenuwstelsel, dan kan je in korte tijd behoorlijk ziek worden. Met serieuze gevolgen zoals bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Dat zijn ziekten waar je de rest van je leven ernstige en blijvende klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan doodgaan. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk. 

Wie krijgen een prik?

Ben je geboren in 2003 of 2005, dan ontvang je deze maand een uitnodiging van de GGD regio Utrecht om je te laten vaccineren. Tieners zijn relatief vaker drager van de bacterie en hebben daarom meer kans op de ziekte. Daarnaast dragen zij in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Door hen te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding.

Wanneer vindt de vaccinatieronde plaats?

Jongeren die een uitnodiging hebben ontvangen voor vaccinatie, kunnen op de volgende locaties in Vijfheerenlanden terecht voor een prik. 

Vianen

Dinsdag 18 juni van 13.00-17.00 uur in Sporthal Helsdingen, Westelijk Parallelweg 1, 4133 NH Vianen.

Leerdam

Vrijdag 21 juni van 13.00-18.00 uur in  Partycentrum Het Dak, Tiendweg 9a, 4142 EG Leerdam.

Andere data en locaties vind je op de website van GGD regio Utrecht.   

Wil je meer weten?

Op de website deelditnietmetjevrienden.nl vind je verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte en vind je antwoorden op veel gestelde vragen.